- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Hardware

Noua ordine a jocurilor video: Cum au pierdut alienii sangerosi lupta cu papusa dezbracata

06 Jun, 13:36 • Redactia DailyBusiness

Suporterii din fotbal isi ironizeaza echipele adverse spunand ca vor primi premiul Nobel pentru pace. „De ce? Pentru ca n-au batut pe nimeni”. Aceeasi ironie a fost suportata ani buni si de japonezii de la Nintendo, „cenusareasa” industriei de jocuri pe consola. Astazi insa, lucrurile nu mai stau asa.

Gluma cu „ei nu bat pe nimeni” avea dublu inteles pentru Nintendo in urma cu 4-5 ani. Erau intr-adevar pe ultimul loc la vanzari, la mare distanta de Sony (care facea furori cu Play Station 2, prima consola care utiliza DVD-ul) si de Microsoft, cu al sau Xbox. In al doilea rand, jocurile lor erau parca dintr-o alta galaxie. Fara violenta, cu accent pe componenta educationala, se parea ca Nintendo face jocuri pentru copii si atat. Gamerii adevarati, aripa hard-core, ucideau monstri extraterestri si se rasturnau cu masinile in urmariri spectaculoase, exclusiv pe PS2 si din cand in cand pe Xbox.

Astazi, lucrurile s-au schimbat radical. Nintendo a scos o consola noua, Wii, si a urcat pe primul loc, cu vanzari duble fata de Microsoft Xbox 360, iar Sony a coborat direct pe locul 3, desi PlayStation3 este consola cu cea mai mare putere de procesare din istorie. Secretul Nintendo? Exact punctul slab de acum 5 ani: jocurile „moi”.

Nintendo a ramas fidel jocurilor „casual” – gen pescuit, popice, tenis sau imbracatul papusii – insa le-a adaugat un ingredient minune care le-a transformat in distractia favorita a intregii familii, nu doar a adolescentului rebel care sta izolat in dormitor. Tehnologia sensibila la miscarile in trei dimensiuni ale jucatorului (demonstrata in acest clip video) este de fapt secretul, cel care a intors piata cu susul in jos.

Desi ideea initiala a tehnologiei nu le apartine neaparat lor, Nintendo au meritul ca au transformat-o in realitate, prin Wii, si au creat o noua nisa, despre care specialistii spun ca are una din cele mai rapide cresteri din istoria industriei: „fitness-games”, jocurile care te ridica de pe canapea si te transforma dintr-un sedentar inrait intr-un sportiv, te misti cum nici n-ai visat, de parca tocmai ai fi baut vreo trei cutii de suc energizant.

Urmarea? Chiar in timp ce cititi acest text, cercetatorii de la Microsoft si Sony sunt pusi pe treaba ca sa inventeze ceva „si mai si”. Xbox a anuntat in urma cu cateva zile, la targul E3 de la Los Angeles, ca a pus la punct o tehnologie prin care jucatorul este „scanat” de o camera video, care ii invata miscarile si chiar expresiile faciale pentru ca omul sa comande direct ce se intampla in joc. Sony a demonstrat la randul sau, tot la E3, ca are preocupari similare.

De pe fotoliul de lider, Nintendo isi permite sa reactioneze cu ingaduinta. „Suntem flatati de eforturile competitiei de a ne urma exemplul”. Dar si cu severitate: „Tehnologiile pe care le testeaza Sony si Microsoft sunt o optiune gresita”.

Nu stim cine va avea dreptate, dar lectia momentului e clara: copilul a ajuns sa le dea sfaturi avizate expertilor-adulti.

Cititi aici mai multe despre istoria consolelor de jocuri video

Urmărește Daily Business pe Google News