- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Noul acord cu FMI. Centura de siguranta sau un nou colac de salvare?

07 Feb, 15:44 • Redactia DailyBusiness

Romania va semna un nou acord cu FMI, in primavara, menit a creste increderea investitorilor si a oferi o noua centura de siguranta in caz de nevoie. Prezentat drept un adevarat succes, demersul ascunde, in fapt, absenta altor solutii pentru a trece peste aceasta perioada de recesiune, altfel decat cu bani de imprumut.

Prin noul acord cu FMI, Romania va avea la dispozitie 5 miliarde de euro pe care ii va folosi doar in caz de urgenta. Acordul va oferi investitorilor garantia ca in Romania continua reformele, afirma, la unison, presedintele Basescu si premierul Boc.

Suna promitator, nu?. La Cotroceni si Palatul Victoria pare ca se munceste serios. Traian Basescu ne-a spus, de altfel, cu satisfactie, ca nu vom mai „trage” ultima transa de la FMI, de 1 miliard euro. Suntem pe drumul cel bun, vedem luminita, iesim din recesiune in 2011.

Sa fie oare adevarat? Noul acord cu FMI reprezinta doar centura de siguranta menita sa consolideze increderea investitorilor in Romania? Sau, dimpotriva, reprezinta noul colac de salvare?

Ce inseamna situatie de urgenta?

Seful statului ne-a spus ca banii vor fi folositi numai in caz de urgenta.

De ce sa credem ca presedintele Basescu si premierul Boc nu vor identifica, peste noapte, situatia de urgenta care sa le permita sa foloseasca banii de la FMI la fel ca si pe ceilalti, pentru salarii si pensii, pentru a mentine un curs valutar artificial menit a proteja bancile, investitiile marilor companii straine din Romania?

Sa nu uitam de faptul ca, in premiera in istoria FMI, Romania a reusit sa convinga boardul de la Washington sa ii permita sa foloseasca banii nu numai pentru echilibrarea balantei externe, ci si pentru plati bugetare, pentru salarii si pensii.

De ce acum ar fi altfel, mai cu seama ca povara datoriilor atarna din ce in ce mai greu? Cu ce se vor plati ratele datoriei externe acumulate pana acum?

Autoritatile ne vorbesc, cu optimism, despre iesirea din recesiune in 2011, estimeaza ca vor strange mai multi bani din taxe si impozite. Ce se va intampla insa daca nu va fi asa, daca economia romaneasca va continua sa gafaie, la fel ca in 2010? Si asta mai cu seama ca UE, principalul nostru partener nu sta deloc pe roze. Cresterea economica s-a temperat si se fac pariuri in privinta statelor care vor avea nevoie de ajutor – Portugalia, Spania, Italia sau Austria?

Daca previziunile negative se vor indeplini, guvernantii de la Bucuresti vor apela, cu singuranta, la banii de la FMI. Intre timp, vor continua sa imprumute si din alte surse, 7 mld.euro prin programul MTN, alte cateva miliarde de pe piata locala etc.

Presedintele Basescu a anuntat, de altfel, ca pe un succes, ca acordul ne va permite sa ne imprumutam mai ieftin. Adica, in loc sa cautam solutii pentru a stimula economia sa produca mai multi bani, vom continua sa ne imprumutam pentru a acoperi gaurile bugetare.

Efectele? In loc sa vedem masuri reale de stimulare a mediului de afaceri, vom asista la strangerea surubului fiscal, pentru ca va trebui sa platim toate aceste datorii. Asta inseamna taxe si impozite tot mai mari. Sau poate, printr-o minune, statul va reusi sa adune mai multi bani in 2011.

Chiar si in conditiile in care statul nu ar accesa banii de la FMI, intrebare ramane : Ce am avea de castigat din noul acord, dincolo de imaginea falsa ca Romania este pe drumul cel bun, pastorita de Big Brother-ul FMI? Care drum bun? Franks compara zilele trecute Romania cu un pacient a carui operatie a reusit, dar care se afla inca in coma. Si atunci ?

Firmele private nu se vor imprumuta in niciun caz mai ieftin, pentru ca la banca conteaza garantiile, planul de afaceri, nu vine statul sa te ajute.

Cine va castiga, cu adevarat, din noul acord? Politicienii si clientela. FMI va interpreta, in continuare, rolul de profesor de economie si de „vinovat de serviciu” pentru toate masurile luate de Guvernul Boc.

Intre timp, clientela va continua sa isi desfasoare afacerile profitabile cu statul, sub umbra unor pseudo-reforme structurale.

Bineinteles, prestatia FMI o vom plati din buzunarul public, prin dobanzile din noul acord. Ca doar nu era sa ofere consultanta pe gratis…

FMI, salvatorul sau groparul Romaniei?

FMI a oferit Romaniei pana acum 12,95 de miliarde de euro in schimbul unor reforme structurale. Pe ansamblu, a cerut Bucurestiului sa reduca cheltuielile publice si sa adune mai multi bani din economie. Un plan clasic de reforma cu care a esuat in multe tari ale lumii.

Ce s-a intamplat in Romania ? Guvernul, zelos, a pus in practica toate sfaturile expertilor FMI, taind in stanga si dreapta fara niciun fel de studiu de impact. Ce s-a intamplat? Incasarile bugetare s-au prabusit.

Guvernul a reusit performanta de a ingropa, practic, consumul intern, panicand populatia prin mesajele negative insotite de taierile de salarii, pensii si alte contributii. Si asta in conditiile in care consumul reprezinta 70% din PIB.

Bineinteles, si bancherii si-au avut rolul lor. Odata vazuti cu sacii in caruta (credite angajate la cele mai mari dobanzi din UE), bancherii au oprit robinetul creditelor pentru populatie si au preferat sa imprumute statul, care le-a oferit afaceri pe tava.

Si la capitolul investitii, Guvernul a facut greseli majore. A taiat toate investitiile de amploare, care antrenau dezvoltare economica pe orizontala si a pastrat numai investitiile cu dedicatie. Unde sunt autostrazile promise? Pe hartie, bineinteles. Cei 10 km de autostrada inaugurati de Boc in 2010 nu inseamna absolut nimic.

Nici la incasari, Guvernul nu a reusit prea multe. Dimpotriva. Pe fondul majorarilor de taxe si demotivarii angajatilor statului, prin reducerea salariilor, a reusit performanta de a creste economia subterana, nefiscalizata.

Nu a venit cu cine stie ce masuri care sa stimuleze investitiile, limitandu-se doar la Prima Casa, care au avut impact zero in stimularea industriei. Celalalt program guvernamental, Rabla, a stimulat cel mult productia Dacia si afacerile dealerilor auto.

Tragem linie si adunam. N-am iesit din criza. Datoriile au crescut. Guvernul a mimat din pix si statistici reforma statului, criza sociala a atins cote fara precedent.

De ce sa speram ca in 2011 va fi altfel? Ne vor scoate altii din criza? Ma indoiesc. Vom trai in continuare din bani de imprumut, la fel cum am facut-o si pana acum.

E singura politica anti-criza la care pare sa se priceapa Guvernul Boc. Nici pe asta nu o face insa cum trebuie. O sa revin cu detalii.

Urmărește Daily Business pe Google News