Ii inteleg perfect pe cei care inchid televizorul sau schimba postul cand apar ministrii si fac declaratii de intentie. „Guvernul analizeaza posibilitatea sa…”, „Este in intentia noastra sa…” si aici completati dvs. cu orice fel de masura, in orice fel de domeniu.
Oamenii de afaceri n-au timp de sportul preferat al politicienilor: lansatul de baloane.
Acest „sport” inseamna ca, fie din incompetenta, fie dintr-o studiata transparenta, ministrii se apuca sa spuna ca vor sa ia niste masuri, ca sa vada care este reactia publica. Nu impactul real al masurii conteaza, ci sa ai o opozitie cat mai mica, sau cu sanse cat mai bune de a o invinge/convinge. In final, nu esenta masurii, rezultatele ei, sunt lucrurile care ii intereseaza, ci ca imaginea lor de politicieni sa iasa cat mai bine.
Exemple? Destule, si citez doar 3 din cele aparute astazi.
– Plata de CAS la drepturi de autor si taxa fast-food? Simple ipoteze!, spune domnul premier Boc dupa ce alti ministri au argumentat cu foc, si pro si contra.
– 100.000 de concediati in sistemul bugetar? Stati sa vedem, sa mai analizam, „anumiti ministri” poate s-au grabit, spune acelasi domn Boc, cu referire prin ricoseu la ministrul Vladescu.
– Forfetar pentru agentiile de turism? In niciun caz!, se stropseste doamna ministru Udrea (acest ultim exemplu are si o latura pozitiva, dincolo de inconsistenta in opinii pe care o semnalez: in sfarsit, un ministru isi apara zona economica pe care o reprezinta, in loc sa se ocupe cu ingroparea ei in taxe si impozite).
Si exemplele pot sa continue. Concluzia? Guvernul se ocupa cu inaltarea de baloane in loc sa gandeasca bine masurile, sa faca studii de fezabilitate si de impact, sa ne convinga de la inceput de necesitatea masurilor propuse. In schimb, prefera sa joace rolul nebunului care arunca o piatra in lac si o duzina de intelepti nu pot sa o scoata.
Acesta este motivul pentru care publicul de calitate, inclusiv oamenii de afaceri, refuza sa mai ramana conectat la spectacolul televiziunilor, in care o declaratie este intoarsa pe toate fetele pentru ca mai apoi sa fie desfiintata tot de cel care a spus-o. „Poate s-a inteles gresit, vorbele mi-au fost scoase din context”, etc samd.
Ma alatur celor care spun ca o astfel de declaratie devine interesanta abia dupa ce apare in Monitorul Oficial. Restul e zgomot de fond si pierdere de timp.