- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

O schimbare de ton in „razboiul 3G”

09 Apr, 19:05 • Redactia DailyBusiness

Ramas singurul operator mobil din Romania fara licenta de telefonie 3G, Cosmote face de cativa ani lobby puternic pentru a rezolva problema.

De ce este o problema? Pai, de pilda, Deutsche Telekom, noul proprietar al OTE (si deci, al Cosmote) a lansat acum doua saptamani killer-telefonul iPhone pe pietele din Grecia si Bulgaria. Si in Romania de ce nu l-a lansat? Pentru ca iPhone combinat cu o tehnologie cu viteza „de melc” nu prea are sens. Si macar daca ar fi fost vorba doar de iPhone, dar de fapt intreaga strategie pe termen lung a Deutsche Telekom se bazeaza pe transmiterea de date mobile la viteze cat mai mari. Asa ca germanii au mare nevoie de 3G si in Romania.

„Cosmote are mai multe variante pentru a obtine ce-si doreste”, imi spunea un oficial din delegatia romana acum doua saptamani in Germania, la prezentarea planurilor Deutsche Telekom. El se referea la licenta 3G urmarita de Cosmote, iar variantele vehiculate in piata sunt achizitia competitorului Zapp sau extinderea „cu forta” de catre autoritati a serviciilor 3G in banda 2G (900 – 1800 MHz, frecventa folosita de Cosmote), astfel incat si operatorii care n-au prins licenta 3G (apropo, in Romania a costat 35 mil. $ bucata) sa poata sa ofere astfel de servicii.

In ce consta schimbarea de ton de care vorbeam in titlu?

Joi a mai aparut o varianta, iar modificarea principala este ca de data asta autoritatile apeleaza la bunavointa concurentilor de a elibera o parte din spectrul nefolosit asa incat, „mana de la mana”, sa se mai faca loc pentru inca o licenta 3G.

„Practic, vom incerca sa convingem operatorii ca spectrul neutilizat poate fi cedat si vandut, deci sa acordam o noua licenta 3G. Evident, pentru cedarea acelei ‘bucati din spectru’ operatorilor li se va oferi o compensatie”, a anuntat joi Catalin Marinescu, presedintele ANCOM, arbitrul pietei telecom. Noutatea mesajului: „nu numai ca le cerem acordul, dar le dam si ceva bani”.

Cum Orange si Vodafone deja au spus ca nu sunt de acord cu ideea aceasta, este interesant de urmarit ce mutare mai are Cosmote in plic.

Pariul meu este ca acele „mai multe variante” ale Cosmote sunt suficient de diverse ca, in final, operatorul sa-si atinga scopul. Ca solutie practica, cele mai mari sanse pare sa le aiba deschiderea frecventei 2G pentru servicii 3G (pe principiul „v-am cerut spatiu de bunavoie, dar n-ati vrut sa dati”), insa ramane de vazut daca nu vor mai fi si alte anunturi-surpriza.

Urmărește Daily Business pe Google News