- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Oare cat ne costa „joaca de-a premierul”?

16 Oct, 13:11 • Redactia DailyBusiness

Suntem intr-un an greu, de recesiune. Companiile fac eforturi tot mai mari sa se mentina pe linia de plutire, in timp ce angajatii se tem pentru locurile lor de munca, iar somerii cauta job-uri cu disperare.

Romania este si asa una din „cenusaresele” Uniunii Europene – o spun nu numai analistii financiari, ci si indicatorii macro-economici. Instabilitatea politica ar fi exact „bomboana pe coliva”.

Scriam aceste randuri in urma cu doua saptamani.

S-a schimbat ceva de atunci? Da, Cabinetul Boc a fost demis prin motiunea de cenzura din Parlament. Practic, nu avem guvern, in pragul sezonului rece.

Si de aici, un efect in lant. Chiar daca Fondul Monetar International ar veni sa ne dea bani, nu ar avea cu cine sa discute. Iar agentiile de rating avertizeaza ca orice intarziere a transei de la FMI ne poate afecta calificativul de tara. Asta inseamna noi reticente din partea investitorilor straini, precum si conditii mai grele puse de banci la imprumuturile internationale pentru companiile romanesti.

Iar clasa politica nu prea da semne ca ar avea macar intentia de a impinge lucrurile pe un fagas normal. Joi seara, un raid cu telecomanda pe majoritatea canalelor de televiziune aducea in fata ochilor un spectacol halucinant. Doua tabere (se pare ca si acelea impartite in grupuri si grupulete) se sfasiau intr-o apriga dezlantuire de interese si orgolii. Miza dezbaterii, persoana viitorului premier, cazuse pe planul secund, combatantii fiind ocupati sa isi arunce tot felul de acuze.

Mai grav, starea de incertitudine ameninta sa nu ia sfarsit prea curand. Presedintele Basescu, de altfel constient ca trimestrul 3 a fost unul prost, a si anuntat ce va face daca prima sa propunere, tehnocratul Lucian Croitoru, nu va primi avizul Parlamentului pentru functia de prim ministru: va desemna un al doilea premier, de data aceasta politic, „din partidul cu cel mai mare numar de parlamentari”. Adica PDL, formatiune cu 35% din forul legislativ si departe de a putea forma o majoritate prin alianta, avand in vedere relatiile incordate cu celelalte forte politice.

Trebuie sa ne pregatim pentru o noua perioada de certuri sterile si de instabilitate politica. La sfarsitul careia (va veni un sfarsit, ca doar nu vom sta vesnic fara guvern), ar fi interesant de facut un calcul, desigur la modul estimativ, care sa ne spuna cati bani a pierdut Romania din toata aceasta „joaca”.

Urmărește Daily Business pe Google News