Pe un drum „ca-n palma”, fara urma de gropi sau asfalt peticit, cu terasamente de o parte si marea de cealalta, te indrepti spre Kavala. Nu ai timp sa opresti la vanzatorii de midii, struguri, masline si produse cosmetice, care stau pe marginea drumului, dar vei intra la supermarketul Champion pentru fructe, dupa ce iti rezervi biletele de feribot si stii cum stai cu timpul.
[img=342] Kavala[/img]
Mergi pe tarm, printre palmieri si navoade ce miros a peste si sare, treci printr-un parc din vecinatatea marii, amenajat pentru sporturi extreme, faci o ultima oprire la comerciantii ce vand sepci cu steagul Greciei si afli de la ei ca insula Thassos este vizitata, in ultimii ani, mai ales de turisti romani.
[img=339] Pe tarm, in Kavala[/img]
Agentiile de turism din apropierea portului iti atrag atentia, prin posterele din vitrine, ca principala atractie pe feribot este hranirea pescarusilor.
Dupa ce lasi in urma Kavala si zidurile cetatii, pe care iti propui sa o vizitezi la intoarcere, scoti biscutii de care nu te-ai atins de cand ai plecat la drum si hranesti pescarusii. Vei reusi daca iti stapanesti instinctul de a retrage mana in momentul in care ciocurile tari inhata mancarea. [img=341] Plaja Thassos[/img]
In port se repara barci, sub poduri sunt crescatorii de broaste testoase, plaja este incarcata de maslini salbatici, iar apa este cea mai clara din cate ai putut vedea. Dupa primele impresii, ii vei descoperi pe turistii romani, de-o parte si de alta a sezlongului. Vei avea chef sa stai mai mult in mare, sa inoti si sa prinzi pestii din jurul tau. Dupa ce iti faci provizii insemnate de scoici, este timpul sa iti iei ramas bun si sa te pregatesti de imbarcare.
Pe feribot, la orele inserarii, oricat de cald ar fi afara, este bine sa fii pregatit cu o geaca de vant. Distractia intregii punti, dar mai ales a copiilor este hranirea pescarusilor. Cu provizii insemnate de snacksuri, copii de italieni, nemti sau englezi, razand sau luand treaba in serios, se intrec in a hrani pasarile flamande. [img=340] Cetatea din Kavala[/img]
Soarele se pregateste sa apuna si te grabesti sa vizitezi cetatea. Pe langa ziduri, urcand pe colina, iti vei satisface curiozitatea de a gusta migdale culese chiar de tine. Cetatea este bine intretinuta si cateva terase primesc clienti, fie ei turisti zgomotosi sau localnici petrecareti. La coborare, doua popasuri se impun: la muzeul Ali Mehmet Pasa, care s-a nascut in Kavala si este considerat fondatorul Egiptului modern si la biserica unde este o icoana facatoare de minuni a Sfintei Maria. [img=343] Plaja Olympiada[/img]
Ghidat de luminile satelor de pe tarm, nu ai cum sa ratacesti drumul de intoarcere, chiar daca iti mai scapa vreun indicator.
Kavala este al doilea port ca marime din partea de nord a Greciei, dupa Salonic. Orasul este considerat un centru important de comert cu peste, de aici realizandu-se exportul catre pietele internationale. Grecia este liderul mondial in crescatoriile de peste meridional, platica de mare si bibanul de mare, cu o productie ce reprezinta 60% din intreaga productie europeana.
Fermierii de peste produc mai mult de 60.000 de tone pe an, din care trei sferturi sunt exportate in Europa. Italia este cel mai mare client al Greciei, importand 60% din productia acesteia. Cererea este in crestere si din partea Germaniei, Frantei, Angliei si Spaniei.