Vorbeam pe acest aici, acum cateva luni, despre elasticitate la pret, si chiar despre elasticitatea consumului de benzina la pret.
Ei bine, se pare ca acum se materializeaza unul din scenariile pe care le consideram atunci – estimarile pentru cererea de produse petroliere este revizuita continuu in jos.
Tineti minte cum acum cateva luni, cand petrolul crestea si tot crestea, liderii OPEC si ai altor tari producatoare de petrol (cum ar fi Rusia), jubilau, tineau discursuri si pronuntatu preturi de genul 200 USD/ barilul sau chiar 500 USD/barilul; si mai apoi cum anuntau ca nu vor creste productia de petrol, si pretul crestea in spirala.
Acum economia mondiala isi incetineste dinamica, principalul consumator de petrol este in pragul recesiunii, si una dintre cauzele care au agravat situatia au fost chiar preturile la petrol.
Acesta este un bun exemplu de cum se poate distruge cererea prin preturi prea mari (in goana nesustenabila dupa un profit pe termen scurt).
Exemplu sunt nenumarate, chiar mult mai complexe, insa o sa mai punctam unul singur, un scenariu care s-a intamplat in nemurate tari…. bancile cresc dobanzile la creditele in sold – uneori nejustificat in costuri – pe termen scurt profiturile sar – insa pe termen lung, probabil, o parte din clienti nu vor mai putea plati ratele si fie ramburseaza anticipat (refinanteaza), fie intra in incapacitate de plata …. in cele din urma profiturile bancii vor fi doar pe hartie si doar pe termen scurt.
Recomand Contabilitate, fiscalitate, TVA, salarizare, plan de conturi, studii de caz