Ouranoupolis este capatul drumului spre Muntele Athos, drum pe care il poti compara cu imaginea raiului, daca legi cu privirea marea, leandrii, armonia deplina, troitele si multimea de pelerini. Chiar daca destinatia este inima unei calatorii, drumul spre Ouranopolis poate fi motivul de a te intoarce, este cel care te imbie sa revii pentru a retrai, iar si iar, armonia.
[img=273]Turnul Bizantin Phosphori[/img]
Fara un permis de trecere, procurat in prealabil din Salonic si cu interdictia pentru femei de a vizita Muntele Athos, cauti din priviri calugari pentru a cumpara obiecte religioase produse in manastiri, dar nu-i gasesti. Supararea iti trece repede pentru ca descoperi mici magazine, unde batranele servesc o cafea, insotite de pisici care se cuibaresc intr-un pat amenajat chiar in magazin. Ocupate fiind cu mica siesta de pranz, ai timp sa cauti printre covoarele lucrate manual, icoanele bizantine cu certificate de origine, ceramica traditionala si nu te poti opri sa nu cumperi din toate, primind drept cadou mir sfintit si un zambet intelegator.[img=276] Magazin Ouranoupolis[/img]
In asteptarea croazierei la Muntele Athos, echipat cu un binoclu daca ai ales un vapor mai serios sau cu un aparat foto daca ai optat pentru o salupa micuta, care se poate apropia mai mult de tarm, ai timp sa faci o baie in mare, alaturi de calugari abia ridicati de pe rogojina de plaja sau de preoti tineri care participa la jocurile copiilor.
Croazierele sau ferry boat-ul spre portul Sfantului Munte, Dafni, pleaca in fiecare zi de langa Turnul Bizantin Phosphori, ce dateaza din secolul al XII lea. Portul este situat in partea vestica a peninsulei, intre manastirile Xeropotamou si Simonopetra si este singurul punct de legatura cu exteriorul.
[img=277]Manastirea Pantelimon[/img]
Cea mai mare lavra dintre cele 20 de manastiri ale Muntelui Athos, manastirea Sfantul Pantelimon, a fost intemeiata de calugarii din Rusia in secolul al XI lea. Domnitorii romani au facut danii acestei manastiri, cel mai mare ctitor fiind domnul Moldovei, Scarlat Callimachi care a zidit biserica centrala intre anii 1812-1821, trapeza, clopotnita si o parte din corpul chiliilor. Capul de Bour al Moldovei a fost sculptat pe turnul inalt de langa trapeza. Clopotnita manastirii este renumita pentru cele mai mari clopote din toata Grecia (13.000 kg), donate de tarii rusi. In manastire se gasesc capul Sfantului Pantelimon si particele din moastele Sfantului Iosif, moastele Sfantului Apostol Toma.
[img=274]Manastirea Dochiaru[/img]
Manastirea Dochiaru este a zecea in ordinea ierarhica atonita si este inchinata Arhanghelilor Mihail si Gavril. Printre ctitorii acestei manastiri este si Alexandru Lapusneanul, domnul Moldovei. Aici se gasesc un fragment din Sfanta Cruce si capul Sf. Teodor.
Vinurile din Halkidiki, Porto Carras si Aghioritiko al firmei Tsantalis, din struguri de la Muntele Athos se vand cu 25 de euro o sticla si reprezinta o atractie pentru cei 15 milioane de turisti straini, care viziteaza tara in fiecare an. Grecia are 300 varietati de struguri, cultivate in 150.000 de ferme si 400 de producatori de vin. [img=275]Capatul croazierei[/img]
Comparata cu gigantii productiei de vin din Europa, Italia si Franta care se situeaza la aproximativ 47 milioane hectolitri pe an, Grecia are o productie mica de vin, de 3.5 milioane hectolitri pe an.
Halkidiki mai este renumita si pentru mierea de albine din Nikiti, cea mai mare parte a productiei fiind exportata, maslinele si uleiul de masline din sudul si vestul peninsulei si lemnul produs in partea de nord.