Nu ai ochi pentru pescarusi sau pentru delfini, preocupat fiind sa vezi atat manastirile la vedere, cele de pe tarm sau cele care atarna de stanci, cat si grotele in care unii calugari se izoleaza de obste. Cu turnurile acoperite de schele, cu macarale care construiesc ceva, cu turmele de oi si terenurile lucrate sau masinile care fac drumuri printre manastiri, Muntele Athos da semne de viata, in afara orelor de rugaciune.[img=280] Terasa Ouranoupolis[/img]
Dupa portul Dafne, in care cativa calugari recupereaza colete si corespondenta, iti taie rasuflarea manastirea Simonos Petras sau „Piatra lui Simon”, care este bine infipta intr-o stanca, la 330 metri de la nivelul marii. Mihai Viteazul a refacut in intregime manastirea dupa un incendiu din 1580 si apoi, Matei Basarab a fost reziditor intre anii 1633-1650, dupa un nou incendiu. Ocupa locul al 13 lea in ierarhia athonita.[img=281] Manastirea Simonos Petras[/img]
Urmatoarele doua manastiri sunt pe tarm, manastirea Grigoriou are hramul Sfantul Ierarh Nicolae. A fost distrusa de pirati si in 1497 Stefan cel Mare a rezidit-o.
Manastirea Dionisiu are hramul Sfantul Ioan Botezatorul si este a cincea in ierarhia athonita. Detine moastele Sf. Nifon, Patriarhul Constantinopolului si mana dreapta a Sfantului Ioan Botezatorul.
17 dintre cele 20 de manastiri sunt grecesti, una este ruseasca, una bulgara si una sarba.[img=283] Manastirea Grigoriou[/img]
Din cauza crizei economice, donatiile au inceput sa scada spre sfarsitul anului 2007. Un studiu arata ca 70% dintre organizatiile fund-raising, cu bugete de 5 milioane de dolari, au strans mai multi bani in 2007 decat in 2006. Dintre companiile cu bugete de 500 mii de dolari sau mai putin, numai 50% au strans mai multi bani decat in 2006.
Desi calugarii gasesc un inteles spiritual actualei crize economice, multe schituri depind de donatiile venite din lumea ortodoxa.[img=282] Manastirea Dionisiu[/img]
Croaziera care acopera doar o latura a Muntelui Athos dureaza 3 ore si costa in jur de 15 euro. Nu este nevoie de o rezervare facuta din timp pentru ca sunt multe firme care opereaza in Ouranopolis, cu plecari la diferite ore, atentia trebuie sa fie indreptata spre dimensiunea barcii, variabila in functie de care vasul se apropie mai mult sau mai putin de tarm.
Pentru 2009, Grecia estimeaza o scadere cu 20% a numarului de turisti fata de 2008. Numarul turistilor va fi cu 3 milioane mai mic si veniturile directe cu 2.3 miliarde euro mai putine. Pierderile totale pot insemna 5 miliarde de euro si mii de slujbe in minus.
Grecia este in topul 20 al celor mai vizitate destinatii din lume si atrage 15 milioane de vizitatori pe an. In 2008, turistii straini au contribuit la economia Greciei cu 11.6 miliarde de euro.