Criza financiara, mult mai „imberba” decat ne asteptam, a ajuns pas-pas, prin spatele unei campanii electorale ciudate, si pe plaiurile ciobanasului mioritic. Sper sa nu dovedim, inca o data, ca strategia romaneasca este definita de acceptarea starii de fapt, de inclinarea ritualica in fata sortii, de ridicatul din umeri sau de fatidica sintagma „asta e”.
Bineinteles ca aceasta regresie economica mondiala a impus scaderea cheltuielilor, si implicit a provocat mii de concedieri. Ori concedierile, mai ales cele colective, obliga Angajatorul la achizitia de servicii de consultanta pentru viitorii angajati concediati, respectiv servicii de outplacement.
Daca pana acum 4-5 luni in urma 90% dintre proiectele de outplacement se finalizau cu angajarea proaspatului concediat in alta companie, dupa maxim 3-4 luni de pauza/somaj, cred ca in situatia actula majoritatea proiectelor de acest gen se vor finaliza cu programe de reorientare profesionala pentru subiectii acestor servicii. In conditiile in care in Romania falimentele sunt evitate sau operate ” cu batista pe tambal ” iar multe firme ies de pe piata neoficial, pastrand calitatea de persoana juridica dar fara activitate consistenta, va fi aproape imposibil, pentru orice agentie de recrutare, sa gaseasca in timp util un alt loc de munca pentru o persoana disponibilizata din domeniile : intermedieri financiare, intermedieri imobiliare, consultanta imobiliara, constructii, auto, etc. Si totusi, atat moral cat si legal, angajatorul are obligatia de a oferi astfel de servicii angajatilor ce vor fi disponibilizati, fie prin departamentele proprii fie prin intermediul aentiilor specializate !
Este, de asemenea perioada consolidarii economice, a epurarii mediilor de afaceri, a preluarilor inteligente. Toate aceste procese cer evaluarea resurselor, inclusiv a capitalului uman. Daca firma X va fi „inghitita” de firma Y o serie de posturi vor aparea in dublu exemplar in organigrama noii companii, ceea ce inseamna ca unii manageri/angajati vor fi concediati. Tendinta imediata este de a pastra titularul postului din compania preluatoare (Y) si de a-l concedia pe cel din firma preluata (X). Dar, de multe ori, in urma evaluarii calitatilor psiho-profesionale, ierarhia se schimba si cel concediat este titularul postului din compania prealuatoare.
La fel de importanta este evaluarea abilitatilor psio-profesionale si pentru persoana ce face subiectul acestui proces, deoarece ii va fi mult mai usor sa selecteze viitoarele oferte de munca in functie de cunostintele si abilitatile proprii, asigurandu-si astfel stabilitatea profesionala inca din start.
Iata, in cateva cuvinte cum servicii specifice resurselor umane, considerate de majoritatea angajatorilor optionale, scumpe si nu foarte utile devin obligatorii si ocupa pozitii de „VIP ” in ierarhia serviciilor de resurse umane !