Mugur Isarescu, seful bancii centrale, ne-a dat o veste extraordinar de buna: Economia va creste cu 5% in 2012. Veste cu atat mai buna cu cat vine dupa doi ani de scadere (-7,2% in 2009 si -1,2% in 2010) si unul in care vom inregistra, potrivit estimarilor din piata, o urcare usoara, oricum sub optimistul 5% prognozat pe anul viitor.
Iata un prilej pentru manageri sa isi planifice business-uri infloritoare. Daca insusi guvernatorul Bancii Nationale ne spune ca insusi Produsul Intern Brut va salta puternic, atunci si cifrele de afaceri ale companiilor pot inregistra avansuri.
Ce se va intampla insa daca economia nu va evolua anul viitor dupa cum previzioneaza Isarescu? Il vor acuza managerii pe guvernator ca le-a incurcat socotelile, facute pe 5% crestere, si ca le-a afectat, astfel, activitatea?
Ar insemna, de fapt, sa ii raspunda cu aceeasi moneda. Nu mai departe de noiembrie, Isarescu, vazand ca iar rateaza tinta de inflatie, a gasit si vinovatii. Presa „mimoza” si patronatele „trancanitoare” umfla preturile, a declarat el.
As face un pariu. Chiar daca economia nu va creste cu 5% in 2010, managerii nu vor da vina pe Mugur Isarescu pentru eventualele lor esecuri. Si stiti de ce? Pentru ca atunci cand isi construiesc bugetele, ei iau in calcul o inflatie cu o marja de 2-3 puncte procentuale peste tinta BNR, stiind ca oricum aceasta tinta nu va fi atinsa.
[img=755][/img]
Si asta pentru ca patru ani la rand, tinta de inflatie a BNR a fost depasita de fiecare data.
In 2007 tinta Bancii Nationale a fost de 4% plus minus 1 punct procentual, iar preturile au crescut cu 6,57%. In 2008 tinta a fost de 3,8% plus minus 1 punct procentual, insa cresterea preturilor a ajuns la 6,3%.
In 2009 banca centrala a anuntat o tinta de 3,5% plus minus 1 punct procentual , dar nivelul inregistrat in realitate s-a cifrat la 4,74%, iar in 2010 am avut o inflatie de 7,96% la o tinta de 3,5% plus minus 1 punct procentual.
Pentru 2011 tinta este de 3% plus minus 1 punct procentual. Vom vedea la sfarsitul anului daca aceasta tinta va fi atinsa, dupa cum vom afla, la finele anului viitor, daca vom avea incantatoarea crestere a PIB de 5%.