Luna Martie si primul trimestru din 2011 au fost cele mai profitabile din istorie pentru brokerii internationali ce ofera servicii financiare pe piata valutara Forex. Datele centralizate arata ca majoritatea brokerilor reglementati au raportat o crestere semnificativa a volumelor tranzactionate. Astfel, volumul zilnic mediu in martie a fost de 4.87 trilioane USD, in crestere cu 10% fata de luna trecuta si aproape 15% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Admiral Markets a resimtit aceasta tendinta si in Romania. Interesul a crescut subit in martie, dar si valoarea investitiilor. Se pare ca motivul principal a fost unul nu foarte etic, criza din Japonia si din Nordul Africii, ce au creat volatilitate si implicit volum superior. Investitorii s-au grabit sa speculeze slabiciunea yenului, dar si a dolarului, in detrimentul valutelor unde economiile se confrunta cu risc ridicat de inflatie, cum ar fi zona Euro sau Marea Britanie, dar mai ales a celor strans corelate cu preturile marfurilor si materiilor prime, precum dolarul Australian, Neo-zeelandez sau Canadian. Cursurile de schimb dintre cele doua categorii de valute, de risc si de refugiu, s-au apreciat cu peste 10%. Tinand cont ca o fluctuatie a cursului de doar 1% dubleaza valoarea investitiei datorita marjei necesare de 1% pentru o tranzactie valutara, putem afirma ca investitorii au avut un inceput de primavara extrem de profitabil.
Un alt factor ce a crescut nivelul de interes in ultimele luni este de ordin tehnic: accesul tot mai facil la cea mai moderna si eficienta tehnologie de tranzactionare, ECN – (Electronic Communications Network). Reteaua electronica ofera o serie de avantaje, cum ar fi lichiditatea si costurile reduse, prin preluarea cotatiilor marilor banci ce concureaza pentru a oferi cel mai bun pret de cumparare sau vanzare. Marele avantaj este dat de automatizarea completa, lipsa interventiei manuale – NDD (no dealing desk) eliminand orice obstacol intre investitor si piata, pentru ca nici ECN si nici brokerul nu au nici o implicare in stabilirea cotatiilor. Pur si simplu ordinele se executa instant la cel mai bun pret existent in piata.
Daca in anii trecuti depozitele minime cerute nu scadeau sub 50.000 USD, acum au ajuns si la 1.000 USD. Ceea ce reprezenta doar un vis pentru investitorii romani in trecut, a devenit acum realitate. Va urma un exod al investitorilor de retail catre tehnologia ECN, ce elimina conflictele dintre acestia si brokeri, riscul manipularii pretului sau al executiei fiind inexistent.
Cochintu Cristian
Analist Financiar
Admiral Markets