Dupa 22 de ani, istoria se repeta? Piata Universitatii din Bucuresti este in aceste zile teritoriu de protest, la fel ca in 1990. Iata care ar fi deosebirile dintre cele doua manifestatii.
In 1990 demonstratia a inceput primavara, in 2012 – iarna.
Manifestantii aveau in 1990 ca punct de plecare Proclamatia de la Timisoara, cu accent pe punctul 8, care interzicea fostilor securisti si activisti PCR sa candideze pentru functii publice. Cei de azi isi exprima nemultumirea fata de prestatia actualei puteri.
„Personajul-tinta” de acum 22 de ani era Ion Iliescu, pe atunci presedinte CPUN (Consiliul Provizioriu de Uniune Nationala), care se pregatea sa candideze la alegerile prezidentiale din 20 mai. Protestatarii doreau sa ii impiedice accederea la cea mai importanta demnitate in stat, pe motiv ca a facut parte din activul de partid. In 2012, protestatarii cer demisia lui Traian Basescu, presedintele Romaniei, aflat la al doilea mandat.
In 1990, demonstrantii au ocupat Piata Universitatii in noaptea de 23-24 aprilie si au tinut circulatia blocata pana la 13-15 iunie, cand Iliescu fusese deja ales presedinte al tarii. La 15 ianuarie 2012, demonstrantii au incercat sa blocheze circulatia, dar nu au reusit.
In 1990, primele violente majore au izbucnit in ziua de 13 iunie, cand au fost atacate institutii publice, printre care sediul Ministerului de Interne. Totul s-a terminat pe 15 iunie, dupa actiunea in forta a minerilor. In 2012, inca din 15 ianuarie au avut loc manifestari violente, finalizate prin interventia trupelor de jandarmerie.
Romania a avut de suferit in urma mineriadei din iunie 1990, care a sters capitalul de simpatie castigat dupa revolutia din decembrie 1989. In perioada 1990-1996, Romania a atras investitii straine directe de numai 2,5 miliarde de dolari, in timp ce Ungaria a atras 14 miliarde, iar Cehia 7 miliarde de dolari. Ion Iliescu a fost reales presedinte al tarii in 1992, si a fost invins, la alegerile din 1996, de Emil Constantinescu, figura marcanta a demonstratiei-maraton din 1990, care avea sa devina sef al statului. Ce va urma de data aceasta?
Randurile de mai sus au fost scrise din memorie si observatie directa, fara „search pe Google”. Daca exista greseli, inexactitati, neconcordante sau daca aveti observatii ori predictii de facut, va rog sa le treceti la rubrica de comentarii.