- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Pietele externe pun in balanta sustenabilitatea trendului ascendent multianual

27 Nov, 09:33 • Redactia DailyBusiness

Am ales ca subiect al raportului nostru saptamanal, analiza celor mai reprezentativi indici externi. Practic, plecand de la premisa ca in ultimele patru luni de tranzactionare piata romaneasca de capital a cunoscut o problematica interconectare emotionala cu piete externe de capital, am decis sa aruncam o privire asupra evolutiei acestora, pentru a stabili, daca se poate, o serie de argumente utile in vederea construirii unei strategii investitionale coerente
In consecinta va supunem atentiei urmatoarele trei grafice: DJIA, FTSE
si GDAX.

Astfel, observam, fara prea multa dificultate, ca cei trei indici (DJIA, FTSE, GDAX) au traversat in ultimele patru luni de tranzactionare o bucla corectiva in toata regula, bucla corectiva delimita in doua valuri de revenirea puternica marcata in ultima parte a lunii septembrie (odata cu prima decizie a FED-ului american de reducere a ratei dobanzii de politica monetara).

Cu toate acestea, desi cauza a fost aceeasi (problemele ce graviteaza in jurul creditului ipotecar din SUA) cei trei indici au cunoscut corectii diferite ca amplitudine.

Astfel, la extrema negativa se afla FTSE, al carui nivel a scazut pana in zona Retragerii Fibonacci de 23,60% rezultata in urma aplicarii Sistemului de Retrageri Fibonacci pe trendul ascendent multianual inceput in anul 2003, inchizand pentru o sesiune de tranzactionare sub aceasta linie de reper. Practic, indicele s-a corectat rapid, scazand sub linia ce descrie tendinta ascendenta mai sus enuntata. Mai mult, corectia a reusit sa intoarca cotatiile sub nivelul atins in luna martie (in urma derapajului generat de criza pietelor asiatice) dizolvand in acest fel intreg avantajul adus de trendul anual inceput in luna martie a acestui an.

Revenirea din luna septembrie a fost fulgeratoare, reusind readucerea cotatiilor in zona maximului regional marcat la finele lunii august (6.750 puncte). La acel moment, cursul a intrat rapid in divergenta negativa in raport cu majoritatea indicatorilor de analiza. In consecinta, cotatiile s-au reinscris pe o tendinta negativa, tendinta care a amenintat intr-o oarecare masura minimul regional al lunii august – 5.850 puncte.

La extrema pozitiva se afla indicele GDAX, acesta inregistrand urmatoarele repere semnificative:

– corectie pana in zona ce delimiteaza mijlocul trendului anual, inceput in luna martie a acestui an;
– corectia nu a amenintat linia ce descrie trendul multianual, inceput, ca si in cazul indicelui londonez, in anul 2003;
– nu s-a pus in discutie amenintarea primei Retrageri Fibonacci aplicate trendului ascendent multianual;
– revenirea din luna septembrie nu a reusit marcarea unui nou maxim istoric clar;
– indicatorii de analiza au ilustrat clar lipsa de sustenabilitate a revenirii marcate in septembrie.

Calea de mijloc a fost cunoscuta de piata ce a generat intreg derapajul, al carei indice reprezentativ este DJIA. Acesta a cunoscut urmatoarele momente importante:

– corectia a intepat prima Retragere Fibonacci aplicabila trendului ascendent multianual;
– aceasta a cunoscut un sustenabil suport in Retragerea Fibonacci de 61,80%, rezultata in urma aplicarii Sistemului de Retrageri Fibonacci pe trendul ascendent anual inceput in luna martie a acestui an;
– linia ce descrie tendinta ascendenta anuala a fost pe tot parcursul corectiei la adapost de derapajul impus de vanzatori;
– revenirea cotatiilor din luna septembrie a adus in prim plan marcarea unui nou maxim istoric;
– in prezent cotatiile inregistreaza paliere vecine minimului regional din luna august.

In aceste conditii, cei trei indici par a astepta verdictul sustenabilitatii minimului regional marcat in luna august a acestui an. Cu toate acestea, nu putem sa nu observam faptul ca piata noastra de capital a amplificat mult corectia suferita de cele mai reprezentative piete externe de capital, alegand sa se coreleze cu acestea, in special, pe scadere.

In concluzie, consideram ca nu exista argumente fundamentale pentru a pune in pericol trendul multianual marcat de cele mai reprezentative piete externe de capital. Mai mult, consideram ca piata romaneasca de capital reprezinta (prin raportarile financiare facute de majoritatea emitentilor cotati la BVB) un target deosebit de atractiv pentru fondurile externe de investitii. In consecinta, adoptati o strategie investitionala prudenta cel putin pana la marcarea unei succesiuni de minime regionale contrazise de o divergenta pozitiva semnificativa la nivelul oscilatorilor si al indicatorilor de trend.

Notiuni explicative: Indicatori vs. Oscilatori

Alexandru Gavrila
Departament Analiza
SSIF Romintrade SA
26 noiembrie 2007

Urmărește Daily Business pe Google News