Nu e niciodata prea devreme sau prea tarziu pentru a incepe sa te gandesti serios la viitor si a-ti planifica in consecinta finantele asigurandu-te ca vei reusi sa iti indeplinesti obiectivele de viitor, in perioada anticipata.
Planificarea financiara poate fi asemanata cu procesul de planificare a unei calatorii. Mai intai alegi locul sau locurile pe care doresti sa le vizitezi (stabilirea obiectivelor), iti alegi perioada in care doresti sa pleci (stabilesti orizontul de timp al obiectivelor definite), apoi selectezi cele mai potrivite rute si mijloace de transport catre destinatia aleasa (alegerea instrumentelor financiare capabile sa indeplineasca obiectivele propuse), si in final platesti pentru serviciile alese (contribui riguros la planul financiar personal).
De ce avem nevoie de planificare financiara?
In primul rand, trebuie subliniat ca planificarea financiara este necesara oricarui adult, indiferent de statutul sau social, familial sau intelectual. Fie ca este la prima slujba, tocmai i s-a nascut primul copil, sau trece printr-un divort, fiecare persoana adulta ar trebui sa treaca printr-un proces de planificare financiara, menit sa il ajute sa isi defineasca obiectivele pe termen mediu si lung si sa ii canalizeze actiunile catre realizarea acestor obiective.
Un plan financiar bine intocmit il poate ajuta pe un tanar aflat la prima slujba sa isi cumpere o casa sau sa-si deschida o afacere intr-un interval X de timp, in timp ce pe un proaspat parinte il poate asigura ca isi va putea trimite copilul la o scoala de prestigiu, sau ca il poate ajuta sa ii deschida acestuia un cabinet stomatologic sau poate un atelier de tamplarie. Esenta este ca un plan financiar intocmit corect si respectat cu strictete ne ajuta sa ne vedem aspiratiile realizate.
Absenta unui plan financiar poate conduce la numeroase inconveniente. O familie poate sa ramana neprotejata financiar in eventualitatea unei calamitati naturale sau a unui deces, a unei boli sau a unei invaliditati a unuia dintre parinti. Insa chiar si fara a intampina astfel de probleme, absenta unui plan financiar conduce la nerealizarea unor obiective legate de educatie, cariera, calatorii sau pensionare anticipata.
Etapele unei planificari financiare de calitate:
Asa cum aratam si in analogia de la inceput, exista doua etape principale in realizarea unui plan financiar:
I. Stabilirea obiectivelor si a intervalului de timp in care se doreste realizarea lor – aceasta este o etapa esentiala, de care va depinde succesul sau esecul actiunilor financiare.
Fiecare persoana are obiective diferite, insa majoritatea acestora pot fi incluse in urmatoarele categorii:
1. Protectie financiara impotriva riscului de:
– deces neasteptat
– invaliditate
– cheltuieli medicale
– pierderi si deteriorari ale proprietatilor imobiliare
– somaj
2. Acumulare de capital in scopul:
– crearii unui fond pentru urgente
– sustinerii familiei
– nevoilor educationale
– investitiilor
3. Asigurarea unui venit suplimentar la pensie
4. Managementul proprietatilor imobiliare.
Este foarte importanta identificarea corecta a obiectivelor si a orizontului de timp in care se doreste atingerea lor, deoerece de acestea va depinde urmatoarea etapa:
II. Alegerea instrumentelor financiare – aceasta etapa presupune analizarea fiecarui obiectiv identificat anterior si selectarea celor mai potrivite instrumente financiare pentru satisfacerea lui. Spre exemplu, daca printre obiectivele unei familii se numara protectia financiara a acesteia in eventualitatea decesului sau invaliditatii unuia dintre parinti, timp de cel putin 15 ani, sau in eventualitatea unui cutremur si crearea unui fond de scolarizare a copilului cand va fi termina scoala gimnaziala, instrumentele financiare potrivite acestor obiective ar fi: cate o asigurare de viata pentru fiecare dintre parinti, o asigurare a locuintei impotriva riscului de cutremur, si un fond de acumulare pe termen lung (un fond de investitii diversificat).
Pentru reusita planului financiar intocmit mai sus, este absolut esentiala respectarea acestuia. Desi acest lucru poate parea evident, sunt multe persoane care deviaza de la acesta in functiile de necesitatile de moment. Am intalnit persoane care dupa 2-3 ani de contributii la asigurarea de viata si-au spus ca n-o sa li se intample nimic si au renuntat la aceasta. Sau persoane care au hotarat sa foloseasca banii acumulati in contul de scolarizare a copilului, dupa 5 ani de contributii, pentru a face renovari in casa, spunandu-si ca vor pune ei banii la loc. Insa intotdeauna pot interveni probleme curente, care sa necesite rezolvari financiare. Acestea insa nu trebuie sa afecteze randamentele obiectivelor pe termen lung, iar pentru aceste probleme curente cel mai eficient este includerea in planificarea financiara a unui obiectiv de creare a unui cont de urgente.
Aveti nevoie de ajutor in planificarea voastra financiara? Lasati-ne un mesaj mai jos, sau contactati-ne. Iar daca doriti sa aflati si alte lucruri pe teme similare, abonati-va gratuit aici. Veti primi informatiile in casuta voastra de email.