- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Ponta, inca un guvern de stanga

04 May, 13:30 • Redactia DailyBusiness

Diferenta dintre Victor Ponta, premierul desemnat, si predecesorii lui, Emil Boc si Mihai Razvan Ungureanu, este ca el nu trebuie sa faca eforturi sa isi ascunda stangismul. Reprezinta PSD, un partid declarat de stanga.  

Emil Boc a pornit la drum, in urma cu peste trei ani, introducand impozitul minim. Ca sa fie sigur ca firmele nu vor „trisa”, nu se vor sustrage de la obligatiile bugetare.  

Rezultatul acelei masuri? 56.000 de someri, in urma inchiderii a 26.000 de companii private cu activitate si 100 milioane de lei mai putin la bugetul de stat, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/cnipmmr-impozitul-minim-a-generat-56-000-de-someri-si-a-taiat-100-mil-lei-din-buget-33674/]dupa cum a calculat[/url], la acea vreme, Consiliul National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).  

Boc a declarat insa ca [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/boc-impozitul-minim-a-deratizat-economia-eliminand-firme-inactive-sau-care-lucrau-ilicit-36620/]a „deratizat” economia[/url], argumentand ca multe societati-fantoma si-au inchis portile. De fapt, binefacerile s-au vazut numai in [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/boc-si-cu-guvernul-lui-spaima-sobolanului-de-la-registrul-comertului-36638/]documentele de la Registrul Comertului[/url]. Acolo s-a facut ordine.

O alta masura luata de Guvernul Boc a fost obligarea persoanelor care obtin venituri din drepturi de autor [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/vezi-pana-cand-pot-fi-platite-contributiile-la-somaj-pensie-si-sanatate-pe-drepturile-de-autor-47885/]sa depuna, la sediile institutiilor abilitate[/url], declaratii privind asigurarea in sistemul public de pensii, in sistemul asigurarilor pentru somaj, respectiv de a incheia contracte de asigurare in sistemul de asigurari sociale de sanatate.  

Scopul? Cresterea veniturilor la buget. Efectul? [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/birocratia-raporteaza-un-nou-succes-a-adunat-la-cozi-infernale-zeci-de-mii-de-intelectuali-galerie-foto-47902/]Un nou succes al birocratiei[/url], care a adunat la cozi infernale zeci de mii de oameni.  

Decizia a intrat, in cele din urma, la capitolul „balbe”. Executivul condus de Emil Boc a revenit si a emis un act normativ conform caruia [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/guvernul-a-decis-angajatorii-vor-retine-si-achita-cas-pentru-drepturile-de-autor-48713/]firmele trebuie sa depuna documente[/url] cu evidenta celor care realizeaza alte venituri decat „pe cartea de munca”, astfel incat lumea sa nu se mai inghesuie la ghisee.

Economia a inregistrat, pe fondul acestor masuri, un declin sever. Dupa mai multi ani consecutivi de crestere, produsul intern brut al Romaniei a scazut cu 6,6% in 2009 si 1,6% in 2010, cifre care ne situeaza, in intervalele amintite, printre cele mai neperformante tari din UE, [url=http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&plugin=1&language=en&pcode=tsieb020]potrivit datelor Eurostat[/url]. Abia in 2011 am inceput sa ne ridicam din groapa, cu o crestere de 2,5%.  

Mihai Razvan Ungureanu si-a inceput scurtul sau mandat solicitand venituri de 1,5% din PIB (2 miliarde de euro) in doua luni, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/ungureanu-vrea-venituri-de-1-5-din-pib-in-doua-luni-ce-evazionisti-are-in-vizor-73931/]din combaterea evaziunii fiscale[/url]. Tentativa a esuat, astfel ca Sorin Blejnar, seful Fiscului, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/n-a-reusit-cu-gainarii-sa-ncerce-cu-miliardarii-blejnar-de-la-fisc-la-directia-marilor-averi-75758/]a fost demis si mutat[/url] la directia pentru controlul marilor averi.

Proaspat desemnat dar inca nevalidat de Parlament, Victor Ponta si-a intocmit deja [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/ponta-si-a-prezentat-programul-de-guvernare-ce-isi-propune-executivul-usl-76225/]programul de guvernare[/url]. El promite o mai mare grija pentru salariile bugetarilor si pensii, precum si stoparea hemoragiei de bani publici prin proiecte inutile (si generatoare de comisioane grase).  

Intentii bune. Dar Ponta scapa din vedere (ca si Boc si Ungureanu) ca nu-i suficient „sa dai cu matura”. Mai trebuie sa si construiesti. Ca sa acorzi bugetarilor si pensionarilor venituri decente, ai nevoie de o economie puternica, bazata pe un sector privat puternic.

Investitii nu inseamna doar autostrazi, stadioane si parcuri realizate din bani de la stat. Bugetul traieste din taxele si impozitele platite de la companiile private. Fara investitiile (si profitul) companiilor, nu vom avea din ce sa construim utilitati publice.

Dezbaterile televizate din aceste zile, pe marginea noului guvern, au adunat in studiouri politicieni, ziaristi, analisti. N-am vazut (poate mi-a scapat) niciun reprezentant al patronatelor. N-am auzit (poate mi-a scapat) nicio vorba despre stimularea mediului de business, a productiei, a exportuirlor, despre legi care sa elimine birocratia, sa simplifice taxarea si sa impulsioneze initiativa.  

Dupa zeci de ani de comunism si tranzitie, ne-a intrat in cap ideea stangista ca suntem saraci pentru ca „se fura”. E si asta o cauza. Ca sa iesim din saracie, trebuie sa terminam cu hotiile. Dar si [b]sa producem si sa vindem[/b].

Urmărește Daily Business pe Google News