Oricat ai fi de puternic (sau de nesimtit), imposibil sa nu te ingrozeasca imaginile prezentate zilele acestea de televiziuni. Inundatiile au ucis oameni si au ruinat case.
Oare nu putem face nimic pentru a opri acest fenomen, care a ajuns sa se repete aproape in fiecare an? Ne-am tot obisnuit sa dam vina pe guvernanti pentru orice ni se intampla, dar uitam ca guvernantii sunt si ei oameni, adica niste furnici in fata stihiilor naturii.
Acum cativa ani am fost intr-un sat unde un raulet care abia clipocea pe fundul unui sant s-a umflat brusc si a inundat zeci de case. Ca nepriceput in hidrotehnie, m-am gandit ca in asemenea cazuri orice autoritate publica ramane neputincioasa. Cine ar putea sa prevada macar o asa catastrofa, daramite sa i se si opuna? Mai ales ca si in tari mai dezvoltate revarsarile de ape fac ravagii.
Mi-am impartasit aceste ganduri pe Facebook, canalul de comunicare in voga la nivel mondial. Am avut surpriza sa constat ca numai in lista mea de prieteni (gasiti intamplator in retea) exista oameni care chiar se pricep la aceste probleme. Redau mai jos cateva comentarii, adunate in circa jumatate de ora.
Sim Mona: Intre anii 1960-1970 s-au facut lucrari importante de regularizari, indiguiri si asanari, dar in ultimii ani nu cred ca s-a mai alocat ceva macar pentru intretinerea lor. Mai mult, pentru diverse interese private s-a stricat si ce era facut, asa ca nu este de mirare ca apar probleme tot mai des si in locuri care altfel nu prezentau pericole.
Summer Lingriesling: Nu au intretinut sau facut imbunatatirile funciare, au permis sau nu au impiedicat defrisarile, nu au avut grija de colmatari sau de lucrari preventive, intr-un cuvint, ce ni se intimpla de cel putin 6 ani incoace nu vine de la Dumnezeu, ci de la nenorocita de incompetenta care macina poporul asta de cel putin 20 de ani incoace.
Nyiroe Neamtu Marta: Dupa inundatiile din 1975, s-a intrat cu excavatoare in Tarnava si s-au adancit pe tot cursul raului. Dar asta era pe vremea lui Ceausescu.
Se adevereste inca o data ca nu suntem un popor de prosti. Avem oameni informati, care stiu ce trebuie facut, dar se pierd in anonimat, pentru ca nimeni nu le cere sfatul si nici ei nu se baga in fata. Ne potopesc necazurile (si) pentru ca prea putin ne folosim resursele. In primul rand, cele umane.