Profitul record anuntat de Federal Reserve in 2009, de pe urma crizei, (52 mld. $, +47% fata de 2008) a amplificat si mai mult speculatiile conform carora criza a fost generata artificial pentru a atrage in capcana baronii petrolului si gazelor din Asia si fostul spatiu sovietic. O speculatie, o poveste care ar putea fi scrisa si in felul urmator. Basm sau realitate?
A fost odata ca niciodata o fata mandra si frumoasa (SUA), la care visau toti printii din lume (investitorii straini). Toti vroiau sa o ia de nevasta (sa investeasca in ea, bineinteles) numai ca parintii ei (politicienii de la Washington) se lasau cu greu induplecati.
Anii treceau, unul dupa altul, iar tanara domnisoara (SUA) dadea deja semne de batranete (cresterea economica stagna, consumul era supra-saturat, iar exporturile nu mai erau la fel de competitive).
Pusi in fata acestei situatii, parintii fetei realizau ca trebuie sa faca neaparat ceva, mai cu seama ca, intre timp, printii (arabii, rusii, chinezii) incepusera sa deschida ochii, sa vada si alte fete cu potential . Iar cum averea lor crestea ca-n basme, pe fondul cresterii cererii de petrol si gaze la nivel mondial, americanii erau fortati, practic, sa ia o decizie.
Zis si facut. Ii invitau la ei in tara pe arabi, pe rusi si pe chinezi pentru a le vedea minunatiile.
O piata imobiliara ce crestea, bineinteles ca-n basme, un Wall Street in care profiturile de miliarde erau la ordinea zilei, o industrie a divertismentului ce lua ochii oricui.
Creduli, printii straini, cuceriti de farmecele Americii, aruncau miliarde de dolari in speranta ca, odata cununati cu fata, vor trai o viata eterna, imbelsugata. Numai ca parintii fetei urmareau de fapt cu totul si cu totul alt scop. Incercau sa marite fata din interes, vrajiti fiind de averile uriase ale pretendentilor.
Au trecut anii si, ca in orice casatorie din interes, au aparut si problemele. Dupa ce le-au luat banii, americanii si-au luat fata acasa, lasandu-i pe printi cu buza umflata. Multi dintre ei si-au dat seama ca fusesera atrasi intr-o capacana, insa a fost prea tarziu. Contractul de casatorie fusese rupt deja si au trebuit sa plateasca mariajul. Numai ca nunta s-a lasat cu prea multa vesela sparta…. O platim si noi, cu toate ca nu am fost la nunta.
Americanii in schimb, s-au ales si cu fata si cu darul de nunta. Dovada ca socrul mare (Federal Reserve) a inregistrat un profit istoric in 2009, nuntasii din partea miresei (bancile occidentale) si-au platit ajutoarele de la stat… In schimb, fostii pretendenti, cu buzunarele goale (vezi cazul Dubai) isi rod unghiile disperati ca au crezut in farmece si s-au lasat dusi atat de usor de nas…Si nici sanse sa isi revina prea curand. Nu de alta dar o alta poveste spune ca planeta se incalzeste si trebuie sa renuntam, treptat, la petrol, adica la ei.