- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Povestea cu taxa mica de la Ministerul Finantelor

23 Apr, 12:18 • Redactia DailyBusiness

Ati citit vreodata un comunicat de la Ministerul Finantelor? De obicei, veti gasi o insiruire seaca de cifre, plus cateva cuvinte „de PR”, menite sa convinga publicul de eforturile institutiei pentru imbunatatirea mediului de business.

Textele trimise de Finante abia reusesc sa starneasca interesul contabililor, cu atat mai putin al persoanelor care in mod obisnuit nu au tangenta cu hachitele fiscale.

Un document difuzat recent de minister, referitor la efectele unei ordonante de urgenta, face insa exceptie. Este ticluit astfel incat sa ne convinga ca actul normative aduce o scadere de taxe, cand in realitate lucrurile nu stau chiar asa.

„In sedinta de Guvern de astazi a fost aprobata OUG pentru completarea si modificarea Codului de Procedura Fiscala care prevede o reducere a dobanzilor de intarziere pentru creante bugetare de la 0,1% la 0,05%, pentru fiecare zi de intarziere, de doua ori mai mica fata de nivelul din prezent, si nici o suma penalizatoare pentru primele 30 de zile de intarziere”, se arata in comunicatul Ministerului Finantelor Publice (MFP).

Cine citeste fraza de mai sus ar putea crede ca pe guvernantii nostri i-a lovit subit dragostea pentru agentii economici. Dobanzile de intarziere la plata obligatiilor catre stat au scazut la jumatate, ce usurare!

Cheia mesajului se afla insa in partea a doua a frazei: „… si nici o suma penalizatoare pentru primele 30 de zile de intarziere”. Superb, o noua facilitate, veti spune. Ei bine, nu. Autorii comunicatului au omis sa precizeze ca in varianta initiala a Codului de Procedura Fiscala, nu se aplica nicio suma penalizatoare, nici pentru primele 30 si nici pentru primele 130 sau 1.330 de zile de intarziere.

Mai departe, documentul ne informeaza ca „daca stingerea se realizeaza in urmatoarele 60 de zile, nivelul penalitatii de intarziere este de 5% din obligatiile fiscale principale stinse; daca perioada de neachitare depaseste termenul de 90 de zile, penalitatea va ajunge la 15% din obligatiile fiscale principale stinse”.

Ce rezulta de aici? Ca noul Cod de Procedura Fiscala dezavantajeaza companiile care au restante la achitarea taxelor catre stat cuprinse intre o luna si 9 luni, dupa cum rezulta dintr-un tabel prezentat intr-o analiza DailyBusiness.ro. Acest mic amanunt a fost escamotat de comunicatul, inteligent redactat, al Ministerului Finantelor.

Urmărește Daily Business pe Google News