Itzhac Covaliu
Economist
Nu putem nega intelepciunea care se ascunde in spatele proverbelor romanesti. Nu putem nega originalitatea proverbelor romanesti. Nu putem nega ca proverbele romanesti reflecta, insusi, poporul roman cu partile lui bune si rele. Nu putem nega ca proverbele, in general, au un rol educational. Aici imi pun intrebarea „de ce poporul roman, care a dat lumii atat de multa intelepciune, se afla intr-asa o situatie?”. Tot aici imi pun intrebarea: „poporul roman a progresat intradevar, sau ceea ce se petrece cu el este datorat, doar, influentei din afara?”. Isi pune poporul roman amprenta pe Buletinul de Identitate personal? Exista, pe acest Buletin de Identitate, o semnatura indescifrabila, dar care se identifica cu poporul roman sau am aterizat direct in epoca semnaturii digitale, lipsita de personalitate?
Iata un proverb romanesc cu care nu ne putem mandri, ba mai mult ar trebui sa ne rusinam: Cine-i harnic si munceste, ori ii prost ori nu gandeste!!!”. Oare acest proverb reflecta poprul roman? Daca am cazut de-acord ca in spatele proverbelor romanesti se ascunde intelepciune si ca proverbele romanesti reflecta personalitatea poporului roman, oare nu primim aici raspunsul la intrebarea: „de ce poporul roman se afla intr-asa o situatie?”.
Un alt proverb romanesc spune: „Cine fura azi un ou maine va fura un bou”. Noi, ca romani, „ne mandrim” ca am depasit de mult prima faza si nu mai furam, de mult, oua, doar daca le putem fura la nivel de containere, iar boi, cine mai creste azi boi ca sa ai de la cine sa furi? Este mai simplu sa importi carne din Turcia, injectata cu apa si coloranti ca sa fie rosie si tentanta, dupa care s-o vinzi la pret de specula pe piata.
Iata o zicatoare din epoca comunista: „Pauzele lungi si dese, cheia marilor succese”. Aici se pune intrebarea: „ne-am debarasat de aceste naravuri?”. Ma insel ca nu, caci atunci cand suntem nevoiti sa apelam la functionarii de stat, avem neplacuta senzatie ca, inca ne aflam in „epoca de aur”. Guvernul „pune caruta inaintea cailor” si concediaza functionarii, inainte de a crea locurile de munca necesare asigurarii traiului onorabil al acestor oameni, inainte de a specializa acesti oameni in alte domenii de activitate, pentru a evita decaderea morala a unei intregi paturi sociale.