Asociatia Romana a Bancilor cere pedepsirea pe cale penala a celor care denigreaza institutiile de credit. Si lucreaza la un proiect de lege in acest sens, dupa cum a anuntat Radu Ghetea, presedintele organizatiei.
Initiativa pare de inteles. Daca raspandesti zvonul fals ca „banca X e in pragul falimentului”, depunatorii se vor grabi sa isi retraga banii din acea banca si atunci dezastrul chiar va deveni realitate. O simpla minciuna poate provoca mari pierderi financiare pentru foarte multi oameni.
Dar exista si argumente impotriva unui asemenea act legislativ. De ce ar fi bancile mai importante sau mai sensibile decat alte societati? Un coleg de la o agentie de presa mi-a povestit cum a publicat o stire gresita despre o companie petroliera, si imediat actiunile acelei companii au scazut puternic la Bursa.
Pe de alta parte, ne putem intreba ce inseamna o denigrare. Daca un pensionar striga in Cismigiu „banca X e o banda de hoti”, automat e pasibil de inchisoare?
Radu Ghetea defineste actele de denigrare ca „stiri sau informatii postate pe bloguri, care sa sugereze ca o institutie financiara s-ar confrunta cu dificultati financiare, ca este in incapacitate de plata”.
Poate ca nu intamplator a facut referire la bloguri. Odata cu explozia Internetului, cele mai mari pericole pentru reputatia persoanelor si companiilor vin pe cale online.
Multe bloguri sunt insa anonime, autorii lor nu-si dezvaluie numele. Ca sa-i prinda pe denigratori, anchetatorii va trebui sa stea toata ziua cu ochii pe IP-uri. In plus, articolele de pe bloguri permit si comentarii. Care pot contine si ele referiri cu tenta negativa. In astfel de cazuri, cine intra la puscarie, bloggerul, comentatorul, sau amandoi?
Pana la aparitia unei reglementari de protectie impotriva rau-voitorilor, bancile se pot apara singure printr-o politica performanta, care sa nu lase loc pentru zvonuri alarmiste.