2013 a adus doua recorduri pozitive in economia Romaniei. In primul rand, am avut [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/rata-inflatiei-a-crescut-in-decembrie-vezi-ce-produse-s-au-scumpit-97339/]cea mai scazuta inflatie de dupa 1989[/url], rata anuala coborand pentru prima oara sub 2%.
In al doilea rand, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/exporturile-au-atins-maximul-istoric-in-2013-98202/]exporturile au atins si ele un maxim istoric[/url], de 49,5 miliarde de euro, dupa o crestere de 9%, in timp ce importurile au urcat mult mai putin, cu 0,2%. In aceste conditii, deficitul comercial a coborat cu 41%, pana la 5,7 miliarde de euro.
Asadar, pe piata interna preturile au crescut foarte putin, iar Romania a vandut mai bine la exterior. Inseamna ca 2013 ne-a adus o viata mai indestulata, nu-i asa?
„Totdeauna Dracu sta in detalii. Au crescut exporturile din Romania, nu exporturile romanesti. Si asta pentru ca 67% din total a fost realizat de capitalul strain, respectiv de companiile multinationale prezente la noi”, a declarat, pentru DailyBusiness.ro, analistul economic Ilie Serbanescu.
El semnaleaza ca nu exista date oficiale despre exporturile si importurile efectuate de fiecare companie importanta, iar Institutul National de Statistica publica numai cifre totale, la nivel macro.
Daca am avea aceste date, am observa ca marile firme fac in continuare importuri masive, sustine analistul. Si atunci am intelege ca scaderea importurilor provine de la persoanele fizice, care nu au mai avut aceeasi putere de cumparare, astfel ca au consumat mai putine produse din afara tarii. Scaderea puterii de cumparare explica, totodata, si reducerea inflatiei – mai putini bani in buzunarul cumparatorului, preturi mai mici.
Serbanescu mai arata ca am echilibrat, intr-adevar, contul curent (deficitul comercial, diferenta dintre exporturi si importuri), dar nu am echilibrat si contul de capital (datoria externa). Cum se traduce asta din „limba contabila”?
Datoria externa pe termen mediu si lung (cea mai apasatoare) a scazut anul trecut, dar nu foarte semnificativ, astfel ca inca se mentine la o cota ridicata.
[url=http://www.bnro.ro/page.aspx?prid=8537]Conform celor mai recente date BNR[/url], datoria externa pe termen mediu si lung a insumat 77,958 miliarde de euro la 30 noiembrie 2013 (80,1% din totalul datoriei externe), in scadere cu 1,0% fata de 31 decembrie 2012. Datoria externa pe termen scurt a inregistrat la 30 noiembrie 2013 nivelul de 19,336 miliarde de euro (19,9% din totalul datoriei externe), in scadere cu 7,6% fata de 31 decembrie 2012.
Romania trebuie sa plateasca, in continuare, datoria catre Fondul Monetar International (FMI) si celelalte organisme finantatoare. Sau „ce luam pe mere dam pe pere”, astfel ca tot efortul concretizat in inflatia mica si scaderea deficitului comercial nu contribuie decisiv la cresterea standardului de viata.
„Echilibrarea contului curent este modalitatea prin care ne forteaza sa platim datoria din nivelul de trai”, a conchis Ilie Serbanescu.