Desi vom reduce cheltuielile bugetare, indatorarea tarii va creste. De la 31% in prezent la 36% pana la sfarsitul anului, scopul fiind sa nu depasim 40%, dupa cum a declarat presedintele Traian Basescu.
Desi cheltuim mai putin, vom face in continuare datorii ca sa ne mentinem pe linia de plutire. Dar atunci nu ar fi cazul sa ne gandim si la majorarea veniturilor? In discursul sau de joi, presedintele nu a pomenit nimic in acest sens.
Romania se afla in situatia unui om caruia i-a scazut salariul si acum taie din cheltuieli si se imprumuta de la vecini ca sa supravietuiasca. Dar nu se gandeste sa caute un al doilea job sau sa deschida o afacere, ca sa castige mai multi bani.
Veti spune ca in aceste vremuri de criza, oricat de priceputi ar fi guvernantii, tot nu vor reusi sa atraga investitii straine masive ori sa stimuleze business-ul autohton, deoarece conjunctura ii dezavantajeaza. Atunci sa ne reamintim o scena petrecuta pe la sfarsitul anului 2008, cand criza nu isi aratase coltii la noi si ni se dadeau asigurari ca nu trebuie sa ne temem prea tare.
Alegerile parlamentare s-au incheiat si primul exit-poll indica PSD 34%, PDL 33%, PNL 20%. Sau ceva in jurul acestor cifre. Emil Boc apare la televizor si declara ca scorul denota preferinta electoratului pentru o guvernare de dreapta, deoarece PDL (Partidul Democrat Liberal – n.r.) impreuna cu PNL au acumulat peste 50%. Ideea cu refacerea vremelnica a FSN = PSD + PDL avea sa vina mai tarziu.
Poate ca intr-adevar, poporul roman isi doreste in subconstient o guvernare care sa favorizeze libera initiativa, sa descatuseze energiile creative si sa duca la dezvoltare.
De un an si jumatate, Emil Boc (de dreapta) conduce Guvernul Romaniei (in diferite structuri componente). Cu rezultatele constatate.