Incheiem astazi o saptamana de lucru importanta pentru politica romaneasca.
Am aflat rezultatele alegerilor locale, pentru multi dintre noi surprinzatoare si in mod sigur problematice pentru asigurarea unei stabilitati politice in tara.
Un singur comentariu as face inainte de a intra in subiectul principal al articolului de astazi.
Este surprinzator pentru mine scorul obtinut de catre Psd, in ciuda absentei reformelor din sanul partidului si a scandalurilor de coruptie care, par ca au pus stapanire pe viata interna a partidului.
In planul subiectelor urmarite la noi pe blog, as spune ca temele acestei saptamani au fost centrate pe resurse si pe modul de folosire de o maniera sustenabila pe termen lung.
Prima tema domina deja actualitatea de cateva luni : pretul petrolului.
Lumea incearca sa inteleaga cauzele pretului ridicat, opiniile osciland intre cea potrivit careia pretul petrolului este rezultatul jocului cererii si al ofertei si opinia conform careria pretul actual al petrolului este puternic distorsionat de atacuri speculative.
Doua seturi de masuri au fost promovate la nivel international pentru a raspunde ambelor temeri:
Primul se refera la anuntata masura de scumpire cu 10 procente a titeiului in China, fapt ce pe termen scurt a antrenat o scadere usoara a pretului. S-ar parea insa ca un pret mai bun pentru rafinariile din China, va atrage o cerere mai mare din partea lor si deci presiuni suplimentare asupra pretului petrolului.
A doua este legata de monitorizarea si limitarea contractelor forward pentru achizitia de titei brut, incheiate in afara Statelor Unite ale Americii, suspectate a fi la baza unor atacuri speculative pe piata petrolului.
Iata cum o economie liberala ca cea a SUA isi pleaca capul in fata chestiunilor de interes national ?!
Presedintele Bush, pe finalul manadatului, a anuntat un plan de masuri care sa reduca dependenta Americii fata de petrolul importat.
Ramane de vazut care va fi eficienta masurilor propuse, insa comentariile analistilor pe care le-am vazut spun ca suntem de parte de o mare descoperire similara cu resursele Arabiei Saudite, de exemplu.
Si la nivelul Uniunii Europene pretul ridicat al petrolului incalzeste dezbaterile politice.
La recent incheiatul summit, au aparut diveregente intre ideile promovate de Franta si Italia de reducere a taxelor pe titiei combinate cu o taxare mai mare a companiilor din industria petrolului si pozitia unor tari precum Germania sau Suedia care sunt de parere ca economia europeana va trebui sa se acomodeze intr-o lume in care pretul la petrol va ramane foarte ridicat in urmatoarele decenii.
Pe masura ce scriam acest articol, am primit cateva informatii de ultima ora de la summitul de vara UE:
S-a aprobat o schema de ajutorare a celor afectati de cresterea pretului la petrol, vorbindu-se de o noua forma de saracie in Europa. Cred ca aceasta forma de saracie este prezenta la noi de multa vreme, daca ne gandim la impactuil pretului la gazelle naturale asupra bugetului pensionarilor.
Nu va exista o reducere a TVA la petrol
De asemenea sunt noutati pe un subiect favorit urmarit pe acest blog : fondurile de investitii suverane si patriotismul economic. UE cere fondurilor suverane sa-is canalizeze resursele financiare enorme de care dispun, catre investitii in surse de energie alternativa in Europa.
Pe un alt continent, in China, este notabila iesirea in public pentru prima data a sefului China investment Corporation, care si-a exprimat public nemultumirea fata de blocarea investitiilor fondurilor suverane pe motive politice, cu referire directa la Statele Unite ale Americii.
Astfel Europa ar putea intra in competitie cu SUA pentru a atrage cati mai multi bani din acest urias fond pentru proiecte verzi.
O a doua tema verde este cea legata de energia eoliana, care are vant tot mai bun in panze, catre o utilizare pe scara largita in toata lumea .
Exista efecte secundare ale statiilor de generare de energie eoliana , se pare ca ar deranja zonele locuite de pasari, dar, am vazut procente care merg pana la 20% din necesarul de energie care poate fi acoperit cu energia eoliana.
Intrebarea aplicata contextului romanesc ar fi : care sunt posibilitatile de a accesa fonduri europene pentru a putea pune la punct astfel de proiecte si pe meleaguri natale.
Poate aveti ceva idei in acest sens.
La final o stire cu implicatii serioase pentru mediul de afaceri din Europa :recenta adoptare de catre parlamentul European a unor noi tinte de reciclare a deseurilor de catre statele membre.
Tintele sunt obligatorii pentru toate tarile membre, si includ 50% pentru reciclarea deseurilor din hartie, metal, sticla din cadrul gospodariilor si de pana la 70% a deseurilor din constructii .
Totusi in ciuda tintelor ambitioase, exista si opinii potrivit carora nu s-a reusit impunerea unor tinte pentru deseurile din activitatea de productie si pentru prevenirea producerii de deseuri.
Gata cu ecologia, va doresc un weekend linistit si va rog sa incercati san u poluati mediul natural.