Legea 31/1990,cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca un asociat se poate retrage dintr-un S.R.L. in urmatoarele cazuri:
a) in cazurile prevazute in actul constitutiv
b) cu acordul tuturor celorlalti asociati (reprezinta regula de retragere a unui asociat)
c) in lipsa unor prevederi in actul constitutiv al societatii sau a acordului, retragerea se poate face pentru motive temeinice,in baza unei hotatari a Tribunalului, supusa numai recursului, in termen de 15 zile de la comunicare (termenul comun al recursului). Aceasta situatie prezinta de obicei cele mai multe probleme.
Se poate observa ca retragerea este unilaterala, conventionala sau judecatoreasca.
O subliniere importanta este aceea ca declaratia unilaterala, hotararea de retragere sau hotararea judecatoreasca vor fi depuse la Oficiul registrului comertului in vederea inscrierii mentiunii.
La baza oricarei societati comerciale sta un contract de asociere. Daca partile convin ca modalitatea de reziliere a contractului sa fie denuntarea unilaterala,in locul renuntarii reciproce, comune, atunci un asociat se poate retrage singur, fara consimtamantul celorlalti. Totusi,fiind vorba de o exceptie de la principiul obligativitatii contractului, ea trebuie prevazuta in mod expres in actul constitutiv pentru a-si produce efecte.
Se pune intrebarea fireasca: Care sunt motivele temeinice de retragere a unui asociat?
Daca asociatul este culpabil de neintelegeri si tot el cere excluderea, atunci retragerea nu este posibila.
Practica judiciara a considerat motive temeinice urmatoarele:
– imposibilitate de a cesiona tertilor partile de interes sau sociale
– respingerea de ceilalti asociati a ofertei rezonabile de vanzare a partilor sociale
Totusi, instanta de judecata trebuie sa analizeze foarte atent aceste motive, pentru ca un eventual abuz de retragere ar aduce atingere stabilitatii patrimoniale a societatii, si chiar dreptului de existenta al societatii comerciale.
av.COLTUC MARIUS VICENTIU