Firma OMV este detinuta de statul austriac, Gaz de France de cel francez, E.ON de landul german Renania de Nord Westfalia, CEZ de statul ceh, Enel are actionar semnificativ statul italian, KazMunaiGas – controlata de guvernul din Kazahstan, o fosta republica sovietica.
Aceste companii detin, la randul lor, mari companii romanesti din energie, petrol si gaze, ne atrage atentia analistul economic Ilie Serbanescu.
„Privatizarea e doar o vorba cu care ne afuma guvernantii, in realitate economia Romaniei apartine altor state, iar statul roman mai are doar o mica parte, in jur de 10%”, a spus Serbanescu, pentru DailyBusiness.ro.
„La ce ne-a folosit aceasta asa-zisa privatizare? Nu traim mai bine, benzina e mai scumpa si pretul ei creste in fiecare an”, a subliniat analistul.
Da, avem o putere de cumparare mica, daca ne comparam cu germanii sau francezii. Stam mai bine insa fata de somalezi sau bangladeshieni. Dar si pe vremea cand statul roman controla peste 90% din economie, viata era mai grea la Bucuresti decat la Munchen sau Paris.
Cred ca nu forma de proprietate asupra companiilor de utilitati decide nivelul standardului de viata, ci banii si felul cum circula acestia. De exemplu, Cehoslovacia comunista avea un nivel mediu de trai mai ridicat decat unele tari „capitaliste” din Africa sau Asia.
Teoretic, pietele sunt libere, deschise la concurenta. Dar cat timp nu apar infuziile de capital, investitiile care sa stimuleze aceasta concurenta, va fi ca pana acum. Vom continua sa urmam trendul Uniunii Europene, cu preturile ei mari si cu veniturile noastre mici.
Averea statului roman a fost impartita de alte state (si persoane fizice) si nu prea mai putem schimba mare lucru. Ca sa ne imbunatatim viata, trebuie sa atragem cat mai multi bani pe teritoriul acestui stat denumit Romania, din surse interne si externe, astfel incat sa cream piete cat mai puternice, in energie, productie, forta de munca.
Dar poate ca in aceste vremuri de criza, cand orice gasesti mai usor pe planeta decat bani, randurile de mai sus functioneaza doar ca semne insiruite pe un blog de business, aproape imposibil sa se transforme in realitate.