Etica reprezinta o ramura a filosofiei ce studiaza conduita morala. Se imparte in doua parti: etica normativa si meta-etica. La randul ei, etica normativa se divide in doua subdomenii: teoriile etice si etica aplicata.
Teoriile etice ofera raspunsuri la intrebari existentiale de genul: ce este corect din punct de vedere moral, cand este o actiune buna sau rea, care sunt valorile sau principiile la care trebuie sa adere o persoana?
Etica aplicata a aparut in anii ’60 in SUA in contextul miscarii de emancipare a femeilor si al miscarilor contra discrimarii rasiale. In acest cadru al eticii aplicate se inscrie etica exploatarii resurselor naturale adica in acest caz este vorba de o abordare etica a exploatarii aurifere de la Rosia Montana.
Acest articol se vrea a fi o abordare meta-etica asa ca nu va oferi o solutie radicala. Se vor puncta doar acele intrebari care pot contura raspunsul catre o rezolvare etica a acestei probleme complexe. Este necesara asadar formularea unor puncte de vedere responsabile in domeniu inainte de a da verdicte de o parte sau de alta. Iata, astfel, punctele de vedere care se impun a fi studiate inainte de a da verdicte:
– I Pozitia Academiei Romane;
-II Pozitia Gold Corporation;
– III Aspecte ecologice ale exploatarii;
-IV Impactul asupra patrimoniului;
-V Aspecte sociale, economice, politice si culturale;
– VI Problematica legislativa;
– VII Limitele referendumului;
-VIII Raportul dintre guvern, Gold Corporation si societatea civila? Cat de secret este contractul?;
-IX Cum se face lobby? Politizarea societatii civile.
Redactia invita cititorii sa dezvolte aceste puncte si apoi sa formuleze singuri un raspuns referitor la etica exploatarii aurifere de la Rosia Montana.