Nu a fost timp weekendul asta pentru temele europene.
Alegerile locale ne-au ocupat in totalitate timpul si nu ne-am gandit la ceea ce se intampla dincolo de spatiul nostru imediat.
Si totusi, fara sa ne dam seama am intrat intr-o noua perioada de criza a Uniunii Europene ale carei consecinte pot fi dintre cele mai serioase pentru noi.
Saptamana trecuta irlandezii au respins prin referendum Tratatul de la Lisabona .
Tratatul de la Lisabona este o formula de compromis dupa respingerea de catre Franta si Olanda a noii constitutii europene.
Schimbari importante in modul de functionare a Uniunii Europene sunt puse in pericol de rezultatele referendumului.
Un effect de domino poate apare in sensul ca premierul britanc Gordon Brown ar putea fi fortat sa organizeze un referendum si in Marea Britanie pe aceiasi tema, cu riscuri similare celor produse in Irlanda.
Principala problema ridicata de aceasta noua criza politica la nivel UE este mesajul pe care il transmite partenerilor de dialog (Statele Unite, Rusia, China etc), ca nu se pot lua decizii in Europa unita.
Procesul de ratificare de catre cele 27 de state membre a tratatului de la Lisabona continua, liderii politici urmand sa gaseasca o solutie la obiectiile ridicate de catre Irlanda.
Doua chestiuni au relevanta pentru contextul romanesc ;
Prima este discrepanta intra clasa politica si electorat. Tratatul a avut o larga sustinere in randul clasei politice la putere precum si in mediul de afaceri. Cu toate acestea, angoase legate printre altele de impozitare si legalizarea avorturilor, au determinat alegerea electoratului.
A doua este strans legata de prima.
Complexitatea tehnica a documentului a ingreunat procesul de intelegere a tratatului de catre electorat.
De asemenea a permis celor interesati sa ataseze subiecte colaterale fara aparent nici o legatura cu tratatul, la dezbaterea publica.
Bunaoara sistemul de impozitare cu taxe reduse al Iralndei a fost descris ca fiind sub amenintarea birocratiei UE.
De aemenea, este notabila declaratia ministrului de externe francez inaintea referendumului, care a spus ca iralndezii vor fi primele victime ale unui „nu” spus tratatului.
Ramanem la Franta si la final facem o scurta avanpremiera a unor subiecte ce le vom discuta pe blog : ne pregatim de presedintia rotativa a Frantei in cadrul Uniunii Europene.
Doua teme avansate de francezi merita analizate : reducerea TVA la produsele din petrol ca masura de protectie importriva cresterii explozive a pretului petrolului si armonizarea impozitarii companiilor multinationale.
Vom reveni cu detalii in urmatoarele editii
O saptamana de afaceri profitabila!