„Voi, romanii ramasi in tara, datorati cresterea nivelului de trai emigrantilor stabiliti in Vest”. Probabil ati auzit de multe ori aceasta fraza, cu tot cu argumentarile ei: cei care muncesc in tarile dezvoltate trimit bani in Romania si astfel stimuleaza consumul si isi ajuta in acelasi timp familiile de acasa.
Se pare ca nu numai noi, romanii neemigrati, avem motive sa fim recunoscatori celor plecati. Iata ca si cetatenii statelor occidentale, unde au ajuns acestia, tin sa isi exprime gratitudinea, chiar prin voci autorizate. Insusi Giorgio Napolitano, presedintele Italiei, a declarat ca „fara imigranti, sistemul italian s-ar bloca”. Afirmatia a fost facuta cu prilejul lansarii raportului anual „Imigrare 2007”.
Haideti sa vedem cum sta, in cifre, situatia privita dinspre Romania. Imigrantii romani din Italia au trimis anul trecut 777 mil. euro in tara, rezulta din raportul amintit.
Aceasta suma inseamna 0,777% din produsul intern brut al Romaniei pe 2006, cifrat la circa 100 miliarde de euro. Daca impartim suma de 777 milioane de euro la numarul de 555.997 de romani care lucreaza legal in Italia, vom constata ca fiecare dintre acestia a trimis acasa anul trecut, in medie, 116 euro pe luna, echivalentul a circa 409 lei noi. Aceste cifre parca nu conving.
Totusi, presedintele Napolitano stie ce spune. Datele de mai sus reprezinta statistici oficiale. Cifrele reale sunt mai mari, ele ingloband asa-numita economie „la negru”. Care nu poate fi ignorata. Ca sa luam un exemplu, constructori romani fara forme legale ridica vile la Roma sau la Milano, primesc bani pentru aceasta munca si expediaza o parte din acesti bani in tara.
Si trebuie adaugat ca nu numai din Italia vin banii romanilor plecati in strainatate, ci si din alte state dezvoltate, asa ca e vorba de bani mai multi. Dar nu numai de bani.
As fi ipocrit sa public un comentariu tip „business”, prefacandu-ma ca nu stiu ce se intampla zilele acestea. Ziarele din Peninsula vuiesc de fapta oribila comisa de cetateanul roman de etnie tiganeasca Romulus Nicolae Mailat, care a violat-o pe Giovanna Reggiani, sotia unui ofiter italian de marina. Evenimentul nu este singular, ci vine sa completeze un sir lung de banditisme, care pateaza obrazul Romaniei.
Nu putem zice „aici vorbim despre chestiunile financiare, nu ne intereseaza celelalte aspecte”. Relatia Romania-Italia a devenit foarte complicata, iar fenomenul infractional face parte din aceasta relatie. Si afecteaza imaginea Romaniei in toata lumea, cu posibile consecinte chiar in mediile de afaceri. Un investitor care se pregateste sa deschida o afacere intr-o tara va cumpani o clipa in plus daca mai e cazul sa dea curs initiativei, afland ca locuitorii acelei tari fura, violeaza si ucid. Dupa cum un antreprenor va ezita sa angajeze, acasa la el, muncitori conationali cu aceste specimene. Iar romanii cinstiti, care vor sa castige bani prin mijloace oneste, vor plati tribut ghinionului de a se fi nascut in aceeasi tara cu niste dezaxati, purtand astfel o eticheta nemeritata.
Migratia romanilor in Occident trebuie cercetata in ansamblu, cu bune si cu rele. De la structurile guvernamentale ar fi de asteptat nu doar analize pertinente, ci si masuri care sa elimine efectele negative.