Nu cred ca are rost sa mai vorbim acum, aici, inca o data, de performantele economice uluitoare ale Irlandei din ultimii 20 de ani.
Specialistii economici au aflat insa ca si aceasta tara din nordul Europei nu mai are o situatie atit de roz, incepind cu acest an: tocmai a fost raportata pentru finalul acestui an prima scadere a economiei, dupa 20 de ani de crestere continua.
Ultima discutie din sfera economica a Irlandei se refera la o posibila scadere a salariului minim pe ora, cu un euro, de la 8,65 la 7,65 euro/ora de lucru.
Irlanda are oricum cel mai ridicat nivel de salarizare pe ora din Europa, dupa Luxemburg. Practic, un angajat fulltime irlandez care munceste in medie 8 ore pe zi si 22 de zile pe luna ajunge la un cistig minim net lunar de 1500 de euro. Impresionant, nu?
Ei bine, organizatia intreprinderilor mici din Irlanda a propus acum citeva zile guvernului sa reduca cu un euro tariful orar. „Ar fi bine pentru mediul de afaceri”, au argumentat patronii micilor afaceri.
Deocamdata, singura pozitie a Guvernului a venit din partea vice-prim-ministrului Mary Coughlan, care a precizat ca decizia ar lovi tocmai in oamenii cei mai saraci care lucreaza in prezent in joburile platite cu salariul minim.
Retributia minima in Irlanda este dubla fata de cea din Statele Unite, cu 20% mai mare decit in Marea Britanie si de 13 ori mai ridicata decit cea din Bulgaria.