Zilele acestea numerosi analisti, reprezentanti ai Guvernului, patronatelor si sindicatelor au emis o multime de idei pro si contra, in tentativa de a dezvalui daca noul Cod al Muncii stimuleaza afacerile sau reinstituie sclavagismul.
Controversele au fost incinse de termenul „sclavagism”, lansat de liderii sindicali, oameni cu experienta in relatia cu presa si care stiu „ce da bine” la opinia publica.
Ce schimbari va aduce Codul Muncii vom vedea. Cat despre sclavagism, dintr-o anumita perspectiva, acesta nu a fost abolit niciodata. Depinde cum privim lucrurile.
In Roma Antica traia un sclav declarat, pe nume Spartacus. Meseria lui, aceea de gladiator, consta in a se lupta in arena pe viata si pe moarte cu alti gladiatori, spre deliciul publicului. Lucra, vasazica, in entertainment. Primea pentru munca lui (dar numai in caz de victorie) zile de viata pana la partida viitoare, cazare, masa si posibilitati de antrenament. Nu avea voie sa se deplaseze de la unitatea de cazare.
Astazi, in enertainment lucreaza, printre altii, Lady Gaga. Ea poate sa circule oriunde doreste, iar pentru munca prestata incaseaza bani. Anul trecut a obtinut 30,5 milioane de dolari din concerte, vanzari de muzica si diverse aparitii.
La un moment dat, Spartacus s-a saturat de conditia lui de sclav si a decis sa organizeze o rascoala. Initiativa a dat gres, gladiatorul a fost ucis. Lady Gaga nu da semne ca ar vrea sa se revolte. Ea se raporteaza la Sistem printr-o fraza simpla: „I am a bitch, but I still pay my taxes!”.
Oare numai banii si posibilitatea de a circula fac diferenta?