Recent am fost in discutii cu ARAI sa le oferim platforma de produse si servicii RoREN in scopul adoptarii unui sistem MLS de catre membrii ARAI. ARAI a pus conditia ca toata lumea care are acces la produse sa fie obligata sa faca parte din ARAI (fara sa ofere insa un plan de extindere a bazei de membri sau de promovare a specializarii de agent imobiliar).
Negocierile au stagnat cand, un mic sondaj in piata si printre membrii RoREN, a scos la iveala ca reputatia ARAI de asociatie care „face treaba” pentru membri ei, nu e tocmai roza. Am fost de-a dreptul somati sa nu fortam lumea sa intre in ARAI 🙂
Episodul a generat o intreaga discutie despre rolul unei asociatii profesionale in piata si despre responsabilitatile conducerii fata de membri mai ales intr-o perioada de criza de economica. In consecinta, incurajati de membrii RoREN (care formeaza de facto o asociatie profesionala), purcedem la a intelege ce inseamna sa fii o asociatie profesionala de vaza.
Ce doriti sa va ofere o asociatie profesionala in baza cotizatiei?
– Cursuri de specializare
– Asistenta juridica
– Promovarea specializarii
– Locul unde-ti faci relatii si-ti gasesti parteneri de afaceri
– Instrumente specializate cu care sa-ti poti face treaba mai bine (in cazul nostru ar putea fi contracte tipizate, software sau baze de date cu informatii specifice)
Cine sa fie inclus in comunitatea profesionala?
– Strict numai din specialitatea ta (agenti imobiliari cu agenti imobiliari)
– Conectarea mai multor specialitati care servesc clientul intr-o tranzactie (agenti imobiliari, brokeri de credite imobiliare, cadastristi, etc)
Cum rezolvam dilema subiectivitatii conducerii?
– Asociatiile existente astazi au in conducere oameni care conduc la randul lor afacerile proprii in domeniu. Asta duce la subiectivitate in decizii pentru ca oamenii au tendinta sa nu adopte o solutie care ar beneficia comunitatii pe larg daca este in dezinteresul afacerii proprii (avem exemple recente 🙂 )
– Cum asiguram ca asociatia e conectata la problemele reale din piata fara sa introducem doza de subiectivitate care vine cu a instala conducere cu conflict de interese?
Conteaza forma legala pe care o ia asociatia/comunitatea de specialisti?
M-am consultat in aceasta initiativa si cu conducerea ANEVAR, una din cele mai respectate asociatii profesionale din Romania, pentru a compara o organizatie cu statut legal de asociatie profesionala cu o societate comerciala. Concluzia este ca atat timp cat se ofera serviciile si reprezentarea de care are nevoie comunitatea de specialisti care adera, nu conteaza cum e organizata legal. Care e parerea dv?
Asteptam feedbackul dv. Daca doriti sa ne scrieti direct, anonim sau nu, contactati-ne folosind http://www.roren.ro/contact/