- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Se vede iesirea din criza ?

10 Sep, 05:22 • valentin..nicolae

Constat ca in ultimele zile, s-au inmulltit semnalele venite din partea unor voci cu autoritate in domeniul macro-economic, potirvit carora avem o criza in form de U sau chiar de V, cu riscul de a ne confrunta cu o criza in forma de W.

As lasa la o parte preferinta pentru literele de la coada alfabetului, si as extrage mesajul cheie : Romania se pregateste sa paraseasca criza economica.

Cel mai credibil mesaj vine din partea guvernatorului BNR Migur Isarescu care ne da ca sigura iesirea din criza.

Este drept ca anuntul s-a facut la pachet cu declararea intentiei de a candida la un nou mandat de guvernator al bancii centrale, ceea ce ar putea pune totul intr-o nuanta usor electorala, daca se poate discuta de o lupta electorala pentru pozitia de guvernator.

Si totusi ?

Nu vi se pare interesant ca atat in Romania, dar mai ales in exteriorul ei avem o pleiada de economisti care ne anunta iesirea din criza economica la fiecare modesta inbunatatire a performantelor macro-econonomice?

Aceasta contrasteaza puternic cu lipsa de mesajein perioada 2007-2008, care sa fi anuntat instalarea crizei economice.

Ultimul „breaking news” vine de peste ocean, unde vanzarile din retail s-au mentinut la nivele constante in lunile Iulie si August.

Foarte putini au fost aceia care au reusit sa prevesteasca intrarea in criza si care au tras semnale de alarma cu privire la cauzele ei.

Am citit recent un articol in Financial Times, care ne prezinta pe cativa dintre economistii care au avut capacitatea de a anunta din timp instalarea crizei economice.

As face rapid o trecere in revista a acestor cercetatori, urmand a le dedica mai multa atentie pe viitor. Nu de alta dar, este bine sa stim din timp….

Kurt Richebacher, autorul unui newsletter pe teme de investitii, atragea atentia inca din 2001 asupra posibilei implozii a pietei imobiliare americane.

Wynne Godley de la Levy Economics Institute, prevestea instalarea unei puternice recesiuni in SUA, determinata de parbusirea pietei imobiliare.

Michael Hudosn de la Universitatea din Missouri si alte nume au tras semnalele de alarma insa ele nu au fost auzite de fostul guvernator al bancii centrale americane, Alan Greenspan, care declara in 2008 in fata Congresului American :” intreg edificiul intelectual s-a prabusit in vara lui 2007″;.

Tot ce putem face este sa speram ca prvestirea iesrii din criza, nu se face privind in zare de pe ruinele edificiului intelectual prabusit in 2007.

Nota : articolul foloseste informatii publicate in Financial Times , sub semnatura lui Dirk Bezemer.

Urmărește Daily Business pe Google News