O noua ordine mondiala! Paradisurile fiscale vor disparea, era secretului bancar a trecut. Aceste cuvinte nu au fost rostite la vreun post de radio obscur, ci la summitul G20, care reuneste liderii celor mai puternice economii din lume.
Paradisul fiscal devine, iata, un fel de inamic public la nivel mondial, desi o astfel de practica exista inca din Grecia Antica, pe vremea cand negustorii isi depozitau marfurile prin insulele apropiate, ca sa nu plateasca taxa de 2% ceruta de administratia Atenei.
Conceptul de „tax haven” are diverse definitii, unele mai simple, iar altele mai sofisticate. Pe scurt, termenul reprezinta o tara sau un teritoriu unde platesti taxe mai mici si ti se asigura confidentialitatea operatiunilor.
La acest gen de afaceri au acces, insa, persoanele sau companiile cu multi bani. Pentru a infiinta o firma off-shore (cu sediul intr-un asemenea teritoriu) de regula, atat la inscriere cat si anual, anumite sume fixe. Asadar, procedeul este profitabil pentru business-urile de dimensiuni mari.
Ce rost au aceste masuri, atat de radicale, anuntate de G20, si care va fi impactul lor? Eliminarea secretului bancar ii va afecta si pe micii depunatori de la bancile din Romania sau Bulgaria? Pentru a gasi raspunsuri la aceste intrebari, am solicitat opinia analistului economic Ilie Serbanescu.
„Anuntul privind sfarsitul epocii secretului bancar se refera la tari ca Elvetia, unde legislatia din domeniu nu permite justitiei sa verifice operatiunile bancare. Paradisurile fiscale au luat o amploare prea mare, care afecteaza incasarile bugetare si controlul tranzactiilor”, a declarat analistul.
E posibil ca in paradisurile fiscale sa se afle o parte din banii pierduti de marile grupuri bancare, pe fondul greselilor de management care au generat criza financiara?
„Nu au fost greseli, ci jaf. Masurile G20 ar putea sa ingreuneze acest gen de activitati, dar am mari indoieli ca le vor stopa”, a conchis Ilie Serbanescu.