Banuiam ca firmele prefera sa angajeze tineri nu numai pentru energia lor, ci si pentru ca ii pot manipula mai usor. Incep sa am o certitudine.
Povesteste un prieten: „Un tanar a fost respins la interviul pentru job pe motiv ca era supracalificat. Avea 5 ani de experienta. Ce ma fac eu, cu 15 ani, pe mine cine ma mai angajeaza?”
Morala (paradoxala): daca vrei sa ai sanse la un loc de munca, munceste cat mai putin. Ca daca te agiti prea mult in viata asta, deja stii sa faci prea multe si nu te mai primeste nimeni. Devii „supracalificat”.
I-am propus redactorului Roxana Sasu [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-cariere/vrei-jobul-dar-esti-prea-bun-de-ce-resping-companiile-candidatii-supracalificati-74947/]un articol pornind de la aceasta notiune[/url]. Specialistii in resurse umane intervievati nu au parut deloc mirati ca a fi prea bun constituie un dezavantaj.
Au vorbit exact in logica Sistemului care i-a format si se hraneste din munca lor. Potrivit acestei logici, „supracalificatul”, prin inteligenta si priceperea dobandite, prezinta mai multe pericole.
De exemplu, ar putea sa plece la un salariu mai mare cand i se iveste ocazia. Si decat sa-i dai bani in plus ca sa-l tii, mai bine pui in locul lui un „subcalificat” pe care nu-l vaneaza nimeni.
Expresia „te vrea prost” ofera peste 7 milioane de gasiri pe Google. Inclusiv melodia formatiei Sarmalele Reci – „Tara te vrea prost”.
[dbvideo=845]
Dar Tara si Sistemul sunt entitati compuse (si) din oameni. Din punctul de vedere al obtinerii unui job, cei mai importanti dintre acesti oameni sunt sefii care decid asupra angajarii.
Seful X poate spune „l-am respins pe candidatul Y din ratiuni care tin de Sistem”. Dar trebuie sa admita ca el a decis, nu l-a fortat Sistemul, cu pistolul la ceafa.