Mircea Geoana declara zilele trecute ca am asistat la cea mai scumpa campanie electorala din ultimii 20 de ani.
Nu doar ca ii dau dreptate dar trebuie sa adaug ca a fost si cea mai proasta campanie electorala pe care am putut-o vedea. La modul general, nu punctual. Nici macar implicarea unor oameni de comunicare nu va reusi sa stearga din memoria oamenilor penibilul unor prestatii pe care unii au curajul sa le numeasca ritos campanii.
Nu voi da exemple, pentru ca ele circula libere de citeva saptamini. Afise, spoturi, panotaj, toate poarta marca unor incercari amatoristice care i-au uimit pe alegatori.
Problema este una grava, fiindca ne semnaleaza faptul ca politica inca nu s-a profesionalizat inca. Adriana Saftoiu deplangea mai deunazi lipsa unor specialisti in comunicare politica. Nu stiu in ce masura are dreptate. Probabil sint inca insuficienti pentru cat de multi ar cere piata.
Dar mai grav este ca marea majoritate a politicienilor prefera sa isi sustina campania cu eforturi proprii, bazandu-se pe ce Dumnezeu au prin organizatii. Absolventi sau studenti lipsiti de experienta in comunicare se trezesc ca isi verifica teoriile din facultate pe banii clientilor. Si de aici ies niste gafe fenomenale: de la greseli de strategie, la tactici de comunicare prost aplicate si pana la materiale audio-vizuale pline de greseli elementare de limba romana. Nu mai vorbesc despre originalitatea prost inteleasa care transmite mesaje ambigue, cu continuturi sexuale.
Cam asta a fost campania noastra: cateva mii de candidati care au decis sa faca economie de bani sau sa isi lanseze vreo ruda in domeniul marketingului politic. Rezultatul: cea mai scumpa si mai stupida campanie din ultimele 4 pe care le-am strabatut. Pentru ca – nu va lasati pacaliti! – un amator angajat pe gratis nu inseamna economie! Campania are nevoie de afisaj, de productie publicitara, de new media. Iar costurile vor creste tocmai din lipsa experientei. Campania inseamna planificare, timp, bani. Lipsa planificarii duce la cresterea exponentiala a consumului de resurse si chiar la esec.
Daca cineva inca mai crede ca a economisit vreun leu pentru ca a castigat o campanie gandita de un amator in domeniul comunicarii, iii sugerez sa il felicite, pentru ca asa e corect! Apoi sa se gandeasca la rezultatele pe care le-ar fi avut daca angaja un specialist.
De multe ori imi spun, parafrazand un specialist de PR din SUA: daca pentru un meci de fotbal bagam in teren fotbalisti, nu chibiti, in campaniile electorale de ce nu bagam in „teren” specialistii potriviti?
Gabriel Ferugean, Manager BiG Media Relatii Publice