Teama de vorbit în public e mai puternică decât teama de moarte. În ultimii ani au circulat diverse studii, atât de la noi cât și din străinătate, care atestă acest lucru.
Însă, trecând peste diversele statistici, există o legătură directă între abilitatea de a vorbi în public și negociere. Teama sau scepticismul de a negocia vine și din frica de a vorbi în public, din reținerea de a cere și de a susține un punct de vedere diferit de al celuilalt. Fără această obișnuință, e firesc să ni se pară dificil, să ne blocăm și chiar să cedăm fără ca măcar să încercăm să obținem lucrurile respective. Parte bună este că vorbitul în public se exersează, la fel ca orice altă deprindere. Negociatorii abili nu „s-au născut” neapărat prezentatori excelenți, ci au avut posibilitatea de a exersa, fiind expuși la situații în care a fost nevoie să negocieze și să vorbească cu ceilalți.
Ce face un vorbitor bun într-o negociere
Un vorbitor bun trebuie să transmită încredere și să fie credibil. Cum? Iată doi dintre factorii care influențează abilitatea de a vorbi în public. Elemente verbale
E important să facem pauze între idei pentru a da timp mesajului să ajungă la interlocutor. De asemenea, accentuarea anumitor cuvinte poate da o anumită greutate sau semnificație mesajului transmis. Un exemplu banal care ne arată puterea intonației este accentuarea diferită a cuvintelor din fraza „El a venit cu o propunere extraordinară”:
– El a venit cu o propunere extraordinară.
– El a venit cu o propunere extraordinară.
– El a venit cu o propunere extraordinară.
– El a venit cu o propunere extraordinară.
Intonația e foarte importantă. Atenție, însă: abuzul ei poate da impresia de teatralitate. Elemente non-verbale
Psihologul social Amy Cuddy (Associate Professor of Business Administration la Harvard Business School) spune într-un clip TED și în cartea ei „Presence” că postura corpului determină cine suntem – adică o postură deschisă, relaxată, cu brațele ridicate etc. ne poate face atât pe noi mai încrezători în forțele proprii, cât și mai credibili în fața celorlalți. Gesturile – ne dorim să vedem ce face celălalt cu mâinile -, precum și privirea – nu degeaba se spune că „Ochii sunt oglinda sufletului” și că, de aceea, trebuie să ne privim în ochi interlocutorul când i ne adresăm – sunt alte două elemente non-verbale care ne fac vorbitori mai abili.
Alți doi factori foarte importanți la care să acordăm mai multă atenție, precum și câteva exerciții practice care ne pot face vorbitori mai buni – în partea a doua a acestui articol, în curând.