Am ales drept subiect al raportului nostru saptamanal, analiza tehnica a indicelui sectorial BET-FI, deoarece acesta a marcat in ultima saptamana de tranzactionare (3 – 7.12.2007) o serie de sesiuni deosebit de interesante. Astfel, continuand tendinta inceputa in urma cu ceva mai mult de o saptaman (cand s-a marcat si minimul regional 64.453 puncte) indicele a revenit rapid, atingand spre finele saptamanii zone de pret relevante pentru analiza tehnica.
Graficul urmator surprinde evolutia zilnica cunoscuta de acest indice sectorial in ultimele cinci luni de tranzactionare.
In aceste conditii, observam, fara prea multa dificultate, ca BET-FI a traversat incepand cu a doua jumatate a lunii iulie o bucla corectiva in toata regula. Aceasta bucla a condus la „doborarea” unor linii de suport a caror sustenabilitate era greu de contestat in luna iulie a acestui an.
Astfel, fie ca vorbim de linii de trend (vezi linia trendului anual inceput in luna martie a acestui an, sau linia trendului secundar inceput in luna iunie a anului precedent), fie ca vorbim de Retrageri Fibonacci aplicabile trendului ascendent anual sau multianual, fie ca vorbim de medii mobile (pe termen scurt sau lung) toate au avut aceeasi soarta, cazand victima in fata seriozitatii buclei corective.
La acest nivel al discutiei, trebui sa observam ca bucla corectiva nu a putut contrazice transant tunelul de pret descris de doua linii de reper deosebit de interesant:
– linia rosie, reprezentata de rezistenta principala, descrisa de alinierea ultimelor maxime istorice, aplicabile trendului ascendent multianual – peretele superior al tunelului ascendent;
– linia verde, rezultata in urma trasarii unei paralele prin minimul regional al lunii iunie 2007 – peretele inferior al tunelului ascendent.
De asemenea, nu putem sa nu observam faptul ca bucla corectiva a fost alcatuita din doua valuri principale, delimitate de o perioada de pseudo-consolidare ascendenta.
In aceste conditii, minimul regional marcat in sesiunea de tranzactionare din data de 23.11.2007 pare sa semene izbitor de mult cu cel marcat in 28.06.2006.
Revenind la desfasurarea de ostilitati din prezent, observam ca ultima sesiune s-a lovit de o zona de rezistenta deosebit de solida rezultata in urma conjugarii mai multor linii de reper:
– linia rosie reprezentand linia trendului descendent general;
– linia neagra reprezentand fostul suport reezultat din alinierea minimelor regionale din timpul consolidarii ce a urmat primului val corectiv;
– Retragerea Fibonacci de 38,20% rezultata in urma aplicarii Sistemului de Retrageri Fibonacci pe trendul ascendent anual.
In cele ce urmeaza nu putem sa nu aruncam o privire asupra configuratiei principalilor indicatori de analiza. Astfel, atat oscilatorii RSI si Stochastic, cat si indicatorul de trend MACD au adoptat traiectorii ascendente. Mai important este faptul ca indicatorul de trend MACD pare sa revina peste linia sa de reper, delimitata de valoarea zero, atragand in acest fel atentia asupra ultimei reveniri a cotatiilor.
In concluzie, pe fondul unui peisaj favorabil zugravit de ultimele raportari la noua lunii, SIF-urile par sa recupereze relativ rapid terenul pierdut pe parcursul lunilor august – noiembrie. Cu toate acestea, este putin probabil ca revenirea pe maxime istorice sa se faca intr-un singur val. Mai important este faptul ca practic pana in prezent cursul nu a inregistrat o iesire confirmata din trendul descendent, el aflandu-se inca sub linia ce descrie tendinta descendenta principala.
Nu in ultimul rand, trebuie sa atragem atentia aupra faptului ca cel mai probabil ritmul de recuperare a decalajului fata de maximele istorice marcate in vara acestui an va fi dictat de indicatori fundamentali precum P/VUANCNVM, ritmul de crestere a rezultatelor sau dinamica reala a portofoliului.
Notiuni explicative: Retragerile Fibonacci.
Alexandru Gavrila
Departament Analiza
SSIF Romintrade SA
10 decembrie 2007