- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Juridic

Societatile simple vor putea dobandi personalitate juridica

30 Nov, 00:00 • Redactia DailyBusiness

Noul Cod Civil constituie dreptul comun al societatilor comerciale, numite, mai nou , societati speciale. Potrivit noilor reglementari, socie­tatile se impart in simple (civile) si speciale.
Societatile simple sunt cele constituite prin contractul de societate, exclusiv in conditiile Codului Civil. Societatile speciale sunt toate celelalte societati, constituite, tot in baza unui contract de societate, insa in vederea exercitarii unor activitati e­conomice sau diverse profesii, re­gle­mentate prin legi speciale, cum ar fi Legea 31/1990 privind societa­ti­le comerciale.
        Prin contractul de societate doua sau mai multe persoane se obliga re­ciproc sa coopereze pentru desfa­su­­rarea unei activitati si sa contribuie la aceasta prin aporturi banesti, in bunuri, in cunostinte specifice sau prestatii, cu scopul de a imparti be­neficiile sau de a se folosi de economia ce ar putea rezulta. Contractele de societate simpla se pot incheia, de exemplu, pentru construirea unei case cu mai multe apartamente, a unei case de odihna pentru salariati sau orice alt scop patrimonial co­mun. De asemenea, mai multi proprietari de terenuri se pot reuni in ve­derea exploatarii in comun a te­­renurilor. Aplicatiile sunt practic nenumarate, având in vedere ca a­ces­te contracte se pot incheia nu nu­mai intre persoane fizice, ci in orice combinatie: persoane fizice cu persoane juridice sau persoane juridice intre ele.
        Potrivit vechii reglementari, societatea simpla nu are si nu poate dobândi personalitate juridica. Noul Cod Civil prevede insa posibilitatea dobândirii personalitatii juridice de catre societatile civile, daca asociatii doresc acest lucru. In acest scop, ei nu mai trebuie sa dispuna dizolva­rea societatii simple, ci vor face un  act de modificare a contractului de societate si vor indica, in mod ex­pres, forma juridica a acesteia, pu­nând de acord toate clauzele sale cu dispozitiile legale aplicabile socie­tatii nou-infiintate. Desigur, vor trebui sa inregistreze societatea la Re­gis­trul Comertului.
        De observat este modul in care noul Cod Civil reglementeaza raspunderea asociatilor si a societatii nou-infiintate pentru da­to­riile societatii simple inainte de do­bândirea personalitatii juridice. Astfel, asociatii si societatea nou-infiintata raspund in mod solidar si in­divizibil pentru datoriile societatii simple anterioare, in sensul in care creditorii vor putea urmari pe orica­re dintre acestia, respectiv socie­ta­tea sau asociatii pentru valoarea intregii creante a societatii simple.

Urmărește Daily Business pe Google News