- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Solutii constructive si imobiliare

13 Aug, 11:27 • Redactia DailyBusiness

Nu este o noutate ca piata imobiliara se afla de ceva timp in criza, etapa in care cererea si oferta nu se prea intalnesc: fie oferta este problema, fie cererea nu gaseste finantarea pentru achizitia unui imobil. Chiar daca aceasta ar parea o tragedie pentru cei mai multi, in spatele ei se ascund multe lucruri bune, incepand cu trierea „dezvoltatorilor” imobiliari si terminand cu aparitia unor solutii constructive care sa revolutioneze piata imobiliara. Despre acestea din urma voi scrie mai jos.

De la mic la mare si inapoi

Daca pana in 1989 problema spatiului de locuit era mai mult un moft decat o necesitate cu rasfrangere in proiectele blocurilor de locuinte, o data cu 1991 s-au specificat suprafetele minime de constructie pentru imobile. Astfel, problema suprafetei utile si a marimii acesteia la data achizitiei locuintei capata importanta cuvenita. Mai mult, s-a observat o tendinta a proprietarilor de apartamente de a vinde si a se muta in case spatioase. Au aparut astfel, la marginea oraselor, cartiere rezidentiale care includeau case cu suprafete utile de peste 150 de mp.

Evident ca si intretinerea acestor case era costisitoare, fapt ce a dus la o crestere a cererii de utilitati. Cum cererea si oferta regleaza piata, pretul la gaze si curent electric a crescut simtitor, devenind, cel putin in aceste zile de criza, o problema pentru locatari si asociatiile de locatari.

Si cum cea mai rapida problema este restrangerea spatiului, se constata acum o oferta de imobile spatioase, finalizate sau in diverse stadii de constructie, scoase la vanzare si o cerere de locuinte mai mici. In spatele acestei tendinte se afla povesti dintre cele mai triste, unele din ele tinand de bani, altele de drame familiale sau de plecari ale copiilor, doctori acum, in alte tari.

Asadar o tendinta de mutare de la spatii mici, la unele mai mari, ca in momente de criza, tendinta sa se inverseze.

Locuinta inteligenta

Traim in secolul XXI si, parafrazand un clasic in viata, „asta ne ocupa tot timpul”. Si cum unii dintre voi stiti, preocuparea noastra de a gasi solutii in aceste vremuri tulburi, a intalnit idei dintre cele mai interesante. La una din ele ne-am oprit in aceasta perioada deoarece:

– asigura o structura buna si o rezistenta sporita a locuintei;

– pretul de constructie este cuprins intre 250 – 750 euro / mp plus TVA, in functie de finisaje si utilitati;

– garanteaza pe proprietar un cost al intretinerii ce nu depaseste 100 de lei pe luna in lunile de iarna pentru 4 persoane la un spatiu util de 100mp si posibilitatea obtinerii de costuri 0 in lunile de vara;

– finisaje de calitate si confort termic si fonic;

– timp de executie foarte scurt;

– posibilitatea construirii in orice zona din tara;

– solutii de constructie si functionare a imobilului in zone ce nu au decat curent electric, fara alte utilitati.

Solutii

Asadar:

– daca ai un teren de vanzare si nu stii ce sa faci cu el, poti lua in calcul constructia unui imobil (casa sau bloc de locuinte) care sa-i mareasca valoarea. Poti astfel vinde casa cu tot cu teren, in profit, sau apartamente;

– daca ai bani de investit si cauti investitii cu un yield de peste 20%, poti lua in calcul constructia unui bloc de locuinte sau hale industriale si vanzarea cu un profit de peste 300 euro/mp;

– daca esti constructor de apartamente la mansarda poti incheia un contract prin care toata problema executiei sa fie preluata de firma constructoare, cu termen de finalizare in 1-2 luni;

– daca ai nevoie de o casa si ai teren poti alege un proiect cu costuri ce se incadreaza in programul „Prima casa 2” …

Si ideile pot merge mai departe. Cert este ca, indiferent de problema pe care o ai poti gasi cel putin o solutie. Totul este sa vrei, sa fii deschis si sa ai rabdare.

Urmărește Daily Business pe Google News