Recent, pentru a veni in sprijinul firmelor afectate de criza economica si pentru a se evita somajul in masa al angajatilor acestora, Guvernul a emis O.U.G. nr. 92/2009.
Pentru a beneficia de amanarea la plata a obligatiilor fiscale, contribuabilii trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) nu inregistreaza obligatii fiscale restante la data de 30 septembrie 2009;
b) si-au depus toate declaratiile fiscale;
c) nu au inscrise fapte in cazierul fiscal;
d) nu s-a stabilit raspunderea potrivit prevederilor Legii nr. 85/2006 privind procedura insolventei, cu modificarile si completarile ulterioare, si/sau raspunderea solidara potrivit prevederilor art. 27 si 28 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Conditiile prevazute la alin. (1) lit. b) – d) trebuie indeplinite la data depunerii cererii.
Nu se face distinctie intre SRL sau SA, iar cererea contribuabilului se depune la organul fiscal competent si se solutioneaza de acesta, prin decizie, in termen de maximum 15 zile de la data depunerii cererii.
Odata cu depunerea cererii de amanare la plata, contribuabilul va solicita si eliberarea certificatului de atestare fiscala prin care se vor individualiza sumele care vor face obiectul amanarii la plata. In termen de 15 zile de la data comunicarii deciziei de amanare la plata, contribuabilii vor constitui garantii sub forma scrisorii de garantie bancara si/sau vor oferi bunuri libere de orice sarcini in vederea instituirii masurilor asiguratorii.
Am inteles ca, daca angajez pe perioada vacantei elevi si studenti, pot beneficia de anumite stimulente financiare din partea statului. Imi puteti da mai multe detalii despre cum le pot accesa si care sunt acestea?
In baza Legii nr. 72/2007 privind stimularea incadrarii in munca a elevilor si studentilor, angajatorii care incadreaza in munca elevi si studenti pe perioada vacantelor beneficiaza, la cerere, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din salariul minim brut pe tara garantat in plata, pentru fiecare elev si student, diferenta de obligatii de plata fiind suportata din fondurile proprii.
Cum, potrivit H.G. nr. 1825/2006 2, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru anul 2007 este de 390 lei, cuantumul stimulentului are valoarea de 195 lei.
Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant sunt scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj. De asemenea, angajatorii care incadreaza tineri in conditiile unui contract de solidaritate, denumiti angajatori de insertie, vor incheia conventii cu Agentia prin care aceasta se angajeaza sa ramburseze lunar salariul de baza stabilit la data angajarii tinerilor, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu net pe economie, comunicat de Institutul National de Statistica.