Datorita diminuarii veniturilor in contextul crizei economice, in general oamenii nu isi mai permit sa cumpere imobile cu banii cash, apeland astfel la banci.
In ultimii ani, datorita fluctuatiei CHF (francul elevetian), zeci de mii de romani au ajuns in imposibilitate de plata a creditelor, riscand acum sa isi piarda casa, cat si sa ramana inglobati in datorii.
In cazul in care ati instiintat banca la care v-ati imprumutat ca sunteti in imposibilitatea de a va plati ratele, aceasta nu a luat nicio masura in acest sens, iar dumneavoastra nu aveti bani, timp si energie sa o dati totusi in judecata e bine sa stiti ca puteti apela la medierea bancara. Aceasta are un statut reglementat prin Legea 192 din 2006 privind medierea, dar si prin OUG 50 privind contractele de credit pentru consumatori.
Medierea este o forma alternativa de rezolvare a disputelor intre doua sau mai multe parti ce doresc sa ajunga la o intelegere, cu ajutorul unei terte persoane, specializate in calitate de mediator.
Medierea se bazeaza pe increderea pe care partile o acorda mediatorului, ca persoana apta sa faciliteze negocierile dintre ele si sa le sprijine pentru solutionarea conflictului, prin obtinerea unei solutii reciproc convenabile, eficiente si durabile. Mediatorii utilizeaza tehnici specifice pentru a imbunatati dialogul dintre partile implicate ajutand la atingerea unei conventii (cu efecte concrete) in problema pusa in discutie.
Fireste, mediatorul trebuie sa fie impartial, iar discutiile sa fie pastrate de catre acesta in conditii de confidentialitate. Prin mediere, puteti evita pierderea timpului cu un proces lung in instanta, costurile pot fi reduse substantial (atat in cazul clientilor, cat si al bancilor), iar reprezentantii institutiei vor incerca sa gaseasca cea mai buna solutie pentru ambele parti.