- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Statul Israel si miscarile extremiste dupa 62 de ani

14 May, 06:42 • valentin..nicolae

Astazi 14 Mai se aniverseaza 62 de ani de la fondarea statului Israel.

Aniversarea din acest an are loc intr-una dintre cele mai dificile perioade pe care le traverseaza Europa .

Criza economica are efecte si in plan socio-politic, unde miscarile extremiste au crescut in popularitate in ultimii ani.

Un exemplu din actualitatea imediata vine de la vecinii nostri unguri, o tara salvata anul trecut cu ajutor de la Uniunea Europeana si de la Fondul Monetar International. Somajul in Ungaria este de 11%, iar inflatia de 6% pe an.

Ungaria a incheiat cu o luna in urma un ciclu electoral, in urma caruia, in afara infrangerii socialisitilor dupa 8 ani, intens mediatizata, a mai avut loc o crestere de popularitate a partidelor de extrema dreapta.

Partidul de extrema dreapta Jobbik a inregistrat un scor foarte bun, obtinand 47 de mandate din totalul de 386 mandate, devenind pentru prima data un partid parlamentar .

Aceasta reprezinta o conitnuare a rezultatului bun obtinut la alegerile pentru parlamentul european, unde Ungaria ca si Romania a exportat o pleiada de partide cu orientari extremiste.

Ungaria are o importanta comunitate evreiasca de aproximativ 100,000 de persoane in mare parte concentrata in Budapesta.

In contextul ultimelor evenimente de luna trecuta din Ungaria dar si al aniversarii statului Israel, ambasadorul Israelului la Budapesta si-a exprimat ieri ingrijorarea cu privire la cresterea popularitatii miscarilor extremiste.

Cresterea de popularitate este dublata de intensificarea actelor antisemite.

Luna trecuta resedinta rabinului Chabadd din Budapesta a fost atacata cu pietre in timpul unei cine festive, organizata cu ocazia sarabatorii Pessah Seder.

Retorica anitsemita a fost una din temele principale de campanie ale partidului Jobbik, care folosind sloganul „Ungaria apartine ungurilor”, a lansat atacuri asupra minoritatii roma si a speculatorilor evrei .

Opinia analistilor este ca problema extremismului in Europa nu a fost rezolvata ci mai degraba ascunsa sub covor, fapt ce a permis revigorarea miscarilor extremiste in perioade de criza.

Urmărește Daily Business pe Google News