Statul are la dispozitie multe legi care ii permit sa-i urmareasca pe cei care nu isi achita obligatiile fiscale, sa-i prinda si sa-i sanctioneze. Dar parca tot nu-i ajunge.
Fiscul se arata tot mai nemilos si mai plin de initiative in tentativa de a-i depista pe evazionisti. Vizati cu un plus de zel – oamenii bogati.
Mai nou, a fost anuntata o vanatoare a miliardarilor de carton, printr-o institutie supranumita „DNA Fiscal”. Exista si o lista cu 30 de oameni de afaceri aflati in vizor, deocamdata cu statut de secret de serviciu.
Agentii sunt deja instruiti de experti de la institutii ca FMI, IRS (Fiscul american), Agentia Regala pentru Venituri si Vama din Marea Britanie, Fiscul francez. Romania, ca de obicei, nu a pornit vreo „cruciada” de capul ei, ci se inscrie constiincioasa intr-o linie trasata de marile puteri.
Sistemul financiar mondial vaneaza averile voluminoase. Ca dovada, tratamentul aplicat in ultimul timp paradisurilor fiscale. Planeta a devenit un teren pentru meciul Statul vs. Bogatasi (observam cum un termen specific propagandei comuniste din anii ’50 isi face loc in propaganda capitalista, semn ca istoria se repeta uneori cum nici nu te astepti).
Spectatorul acestui meci ar fi un naiv sa-i compatimeasca pe Bogatasi, considerandu-i niste ingerasi care si-au acumulat avutiile cu sudoare. Dar la fel de naiv ar fi daca ar crede ca Statul a pornit vanatoarea pentru ca nu mai poate de grija micilor contribuabili (asa-zisa si mult invocata clasa de mijloc).
Oare dupa ce oamenii care formeaza Statul vor lua banii murdari ai Bogatasilor, se vor apuca sa imbunatateasca serviciile sociale? Mai degraba am zice ca intai vor imparti mare parte din prada si abia apoi vor mai da cate un banut pe la vreun spital.
Sa fim maturi, omul de la Stat il invidiaza pe Bogatas. Un fenomen firesc, o componenta a naturii umane. Si asta nu de ieri de azi, ci inca de pe vremea intreprinzatorului Cain. Cel care, gelos pe activele cornute mai numeroase decat ale competitorului sau Abel, a decis sa rezolve problema prin lichidare fizica.
Dar in epoca actuala, lupta mai are o coordonata: Statul vs Bogatia. Bogatia este aceea care il cam lasa pe Stat fara obiectul muncii. Un om bogat nu prea mai are nevoie de politie pentru ca angajeaza bodyguarzi. Nu isi mai trimite copilul la scoala din coltul strazii, pentru ca isi permite sa-l dea la una privata. Cand se imbolnaveste, apeleaza la o clinica tot privata.
Omul bogat al zilelor noastre nici foarte patriot nu prea mai e. El nu mai suspina cand vede Armata tarii sale la parada, pentru ca deja isi alege singur tara. Vezi cazurile bogatilor care se muta acolo unde platesc taxe si impozite mai mici.
Comparativ cu secolul trecut, lumea s-a schimbat aproape total. Omul s-a schimbat aproape total. Industriile auto, aviatica si de comunicatii au scurtat distantele si parca au redus dimensiunile planetei. Mentalul colectiv este cu totul altul.
Statul realizeaza ca nu isi mai poate justifica existenta cu instrumentul numit „educatie” (carcotasii ar zice „manipulare”, ca tot aia e). Si incearca metode noi.
Anglo-americanii au o vorba: the stick and the carrot (batul si morcovul). Daca vrei sa pui calul la treaba, trebuie sa il lovesti sau sa il ademenesti cu o recompensa. Cred ca omul secolului 21 e prea inteligent, prea informat ca sa-l mai poti manevra cu batul. Poate ar trebui sa-i oferi o recompensa mai gustoasa.
Pentru Statul de azi, mai ieftin decat razboiul contra Bogatasilor ar fi procedeul de re-inventare. Termen foarte drag celor responsabili cu manipularea, pardon, educarea populatiilor.