- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Media & Advertising

Stenograma Obae-Vintu. Aveti ceva de spus?

20 Oct, 13:13 • Redactia DailyBusiness

Un om isi face meseria, este filat si dat la ziar. Da, si?

Petrisor Obae, editorul site-ului Paginademedia.ro, vorbeste la telefon cu Sorin Ovidiu Vintu, proprietarul trustului Realitatea.

Discutia este strict profesionala: Obae cere informatii pe care urmeaza sa le publice in site-ul sau, Vintu raspunde la intrebari. Nicio insulta, nicio injuratura, nimic conflictual. O convorbire obisnuita, intre un jurnalist si o sursa.

Stenograma convorbirii ajunge insa in dosarul instrumentat impotriva lui Vintu, acuzat de favorizarea lui Nicolae Popa in cazul FNI. Desigur, o piesa pusa la dosar absolut aiurea, cu nimic mai relevanta decat un bilet la concertul lui Jennifer Rush, de exemplu. Mai mult, stenograma apare in toata presa, publicata initial de agentia Mediafax.

Si acum, daca oricum, tot ce fac ziaristii trebuie sa stie toata lumea (nu cumva sa punem la cale faramitarea Romaniei, schimbarea presedintelui tarii sau vreun atentat cu bomba), hai „sa dau si eu din casa”, cum se spune in argou jurnalistic.

Colega Andra Gheorghe, jurnalista de la DailyBusiness.ro specializata pe domeniul media, citeste stenograma, se revolta si mi se adreseaza: „Vali, trebuie sa scrii neaparat pe blog, asa ceva nu e posibil”.

Bine, zic, scriu. Dar ce sa scriu? Publicarea acelui dialog nu face nici rau, nici bine, nici lui Vintu si nici lui Obae. Din cele discutate, nu rezulta ca vreunul din ei ar fi hot, criminal, spagar sau terorist.

Cei care au interceptat convorbirea si au transmis-o presei (agenti secreti, procurori sau ce sunt ei) nu au schimbat cu nimic ce se intampla in aceasta tara, incercata de probleme mult mai grave. Cum ar fi scaderea economiei, lipsa locurilor de munca, datoria externa in crestere, interesul tot mai mic al investitorilor fata de mediul de afaceri.

Nici macar ca studiu de caz, tarasenia nu mi se pare interesanta.

Acei agenti secreti, procurori sau ce sunt ei pot fi acuzati ca „au ars gazul de pomana”, facand un lucru inutil. Ceea ce nu mai reprezinta demult un eveniment demn de a fi comentat in agora. La noi, inutilul a intrat demult in cotidian.

Urmărește Daily Business pe Google News