La ora actuala este la ordinea zilei sa fim stresati la locul de munca, sa simtim ca nu mai facem fata presiunilor, ca nu vom reusi sa terminam in timp util ceea ce ne-am propus s.a.m.d. In Uniunea Europeana, 28% dintre angajati se confrunta cu aceasta problema ” stresul in munca” aceasta fiind a doua problema de sanatate, dupa afectiunile dorsale, cu care acestia se confrunta. In tara noastra unul din 5 persoane se confrunta cu stresul la locul de munca. Ceea ce trebuie sa stim este ca stresul nu trebuie privit ca o slabiciune, sau ca o stare de suferinta. Stresul reprezinta un simptom al unei probleme organizationale, si nu o slabiciune individuala. Mare atentie in schimb, deoarece daca stresul este intens si de durata, acesta poate duce la probleme grave de sanatate mentala si fizica.
Cele mai multe tratate despre stresul la locul de munca, au in vedere conotatia sa negativa si scot in fata doar efectele negative pe care le produce. Totusi, fiecare om reactioneaza in felul sau in conditii de stres. Pentru unii, stresul poate avea si efecte benefice, stimulative, care pot dezvolta creativitatea si performantele angajatului. Acest tip de stres, poarta denumirea in literatura de specialitate de „eustres”, si este acel tip de stres care se manifesta in cadrul unei competitii, in incercarea de a duce la bun sfarsit un proiect foarte important, generand o stare de efervescenta individului. Eustresul te mentine mereu „in priza”, cum spun unii, iti intareste sistemul imunitar si te impinge spre actiune.
Dupa cum spuneam mai sus, fiecare individ reactioneaza altfel in conditii de stres, unii avand tulburari psihice, supraincarcari negative, ducand la suprasolicitare fizica si intelectuala. In literatura de specialitate aceasta forma poarta denumirea de „distres”, si este cauzat de stres intens si prelungit, cand angajatul simte deja ca nu mai face fata provocarilor, este suprasolicitat si duce la scaderea performantelor profesionale.
Daca eustresul este cel care te incarca cu energie, iti creste nivelul de adrenalina din corp, distresul consuma energie in cantitati mari, ducand la pierderea capacitatii de concentrare si chiar la uzarea organismului.
Putem alege cum sa reactionam in conditii de stres, daca dorim sa folosim aceasta „boala” in favoarea noastra sau impotriva noastra. Doresti sa fii cat mai performant la locul de munca, sau doresti sa fii cel mai putin performant, cel care nu face fata presiunilor? Tu alegi! Eustresul sau distresul? Astept raspunsul vostru.
Pana data viitoare va doresc lectura placuta si succes in cariera.
Alina Blaga
Marketing Manager
Public Euroconsulting – Agentie de resurse umane si consultanta in marketing