- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Sub zodia cenzurii

13 Feb, 18:30 • Redactia DailyBusiness

Articolul 30 din Constitutie precizeaza: ,,cenzura de orice fel este interzisa (Constitutia Romaniei, art. 30,1), iar ,,libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor sii libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile (Constitutia Romaniei, art. 30,2). Totusi cateva interdictii care se incadreaza la cenzura au aparut pe piata media: astfel ,,Filmul Nymphomaniac II a fost interzis in cinematografe,.. postului Taraf TV nu i se mai prelungeste licenta, …. doua spoturi publicitare care promovau brandurile Cosmote si Savoria au fost oprite de la difuzare, iar cotidianul local Telegrama din Ploiesti a fost interzis de la distributie dupa ce l-a criticat pe primar (Andreea Stefan, ,,Zodia cenzurii: Filme si clipuri interzise, posturi TV inchise. Cine plateste?, in dailybusiness.ro, 31 ianuarie 2014). Inevitabil apare constatarea ca spectrul cenzurii inca bantuie societatea autohtona si atunci concluzia este ca Romania se afla in zodia cenzurii. Decizia a dus la pierderi finananciare a companiilor implicate dar se iveste de buna seama si un semnal de alarma legat de pericolul ingradirii libertatii de expresie (ibidem). De aici s-a ajuns la interzicerea emisiunilor live spre a proteja telespectatorii de injurii si scandaluri.

 

,,Sunteti satui de scandalurile, injuriile si alte scene deplasate din platourile de televiziune sau studiourile radio? Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a gandit o masura de protectie: programele sa nu mai fie vizionate live, ci cu un delay de 120 de secunde. (…) Potrivit presedintelui CNA, Laura Georgescu, delay-ul de 120 de secunde are rolul de a preintampina difuzarea pe post a situatiilor scandaloase, prin introducerea publicitatii.(Andreea Stefan, ,,Adio, live! Cum vrea CNA sa protejeze telespectatorii de injurii si scandaluri, in dailybisiness.ro, 11 februarie 2014)

Din punct de vedere constitutional cenzura este interzisa (Constitutia Romaniei, art. 30,1), dar apar situatii in care Consiliul National al Audiovizialul se transforma intr-un organism al cenzurii aducand motivatii precum: ,, cei mai multi membri au considerat insa ca videoclipurile cu manele care sunt difuzate permanent pe Taraf TV incalca legislatia audiovizualului, prezentand femei.. in alte ipostaze degradante (Andreea Stefan, Zodia cenzurii: Filme si clipuri interzise, posturi TV inchise. Cine plateste?, op. cit) De aici rezulta ca membri acestui consiliu nu iubesc manele si vorbesc in numele femeilor fara a avea insa vreun mandat sa vorbeasca in numele femeilor. In ceea ce priveste sporturile publicitare se recomanda respectarea ,,codul de practica in publicitate, asa incat sa nu mai apara astfel de situatii. Prin decizia de interzicere a emisiunilor live ,,`CNA incearca sa gaseasca bomboanele pentru coliva audiovizualului, si sa aiba cu ce sa se laude la final acest gen de masuri sunt inaplicabile pentru Romania` , a spus Robert Turcescu (Andreea Stefan, Adio, live! Cum vrea CNA sa protejeze telespectatorii de injurii si scandaluri, op. cit.). Aceste afirmatii se arata ca se ancoreaza ,,in contextul in care, saptamana trecuta, CNA a amendat postul B1 TV cu 70.000 de lei, pentru lipsa de impartialitate si echilibru in editiile din 12 si 25 decembrie ale emisiunii Sub semnul intrebarii (ibidem). In aceasta emisiune actorul Dan Puric a precizata ,,Romania nu are, nu este un stat, este un stat mafiot condus de niste securisti nenorociti si imi asum aceasta afirmatie pentru ca dezastrul despre care tu vorbesti si primarul cu incompetenta lui e consecinta vanzarii de tara (ibidem). Aici insa membri CNA pot invoca o prevedere consitutionala: ,,Sunt interzise de lege defaimarea tarii si a natiunii (Constitutia Romaniei, art. 30,7).

In mod straniu insa nu se mentineaza nimic despre reclamele in care sunt promovate produse miraculoase ce rezolva de pilda problemele legate de prostata, cele in care se vorbeste ca frecventarea unei anume farmacii aduce fericirea sau ca o clinica de oncologie a gasit potirul Graalului. Concluzia este ca acest CNA a devenit un fel de organism educativ si atunci apare intrebarea care mai este rolul Ministerului Educatiei si de ce nu fuzioneazacele doua institutii? CNA aduce argumentul ca amenzile exorbitante sunt date pentru ca nu este ,,respectarii deontologiei profesionale (Andreea Stefan, ,,Amenda de 70.000 de lei pentru B1 TV. Cati jurnalisti pot fi platiti din aceasta suma, in dailybusiness.ro, 13 februarie 2014). Nu se vorbeste insa nimic despre eticienii care au elaborate codul deotologic si judeca incalcarile lor. Se spune doar ca exista un cod deontologic negociat: ,,Daca normele negociate inca din anul 2009 in Codul Unic Deontologic de principalele organizatii profesionale, sindicale si patronale sin Romania s-ar respecta, CNA-ul nu ar mai putea sa acorde nicio sanctiuni (ibidem). Asadar se vede in mod clar ca etica este o chestiune ce tine de neociere in acest Cod Unic Deotologic si nu se poate vorbi de valori morale. Daca se apeleaza la definitie etica ,,reprezinta o ramur? a filosofiei ce studiaza conduita morala (Adriana Macsut, ,,Etica in cheie accesibila, in Aspecte ale eticii aplicate in limitele cunoasterii, prefata de Principele Radu al Romaniei si Prof. Univ. Dr. Sorin Tudor Maxim, Editura Rovimed, Bacau, 2013, p. 14), iar ,,teoriile etice ofera raspunsuri la intreb?ri existentiale de genul: ce este corect din punct de vedere moral, cand este o actiune buna sau rea, care sunt valorile sau principiile la care trebuie si adere o persoana (ibidem). Rezuta ca nu exista nicio legatura intre etica si negociere si daca se vrea un cod deontologic prefesionist este cazul sa se apeleze la eticieni veritabili si nu la negociatori care cred ca etica este un fel de marfa. In aceste conditii, singura forma de protest raman versurile formatiei Paraziti: ,,Exprimarea libera e castigata-n revolutie,/ E dreptul nostru si e garantat de Constitutie./. (…) Noi nu da-m bani la buget sa ne cenzurati,/ Cei care gandesc altfel decat sistemul sunt pusi la perete,/Redusi la tacere prin cenzura, fara regrete. (,,Versuri Parazitii  Jos cenzura, in versuri.ro).

Dr. Adriana Mihaela Macsut

Urmărește Daily Business pe Google News