Mare eveniment, mare: Fondul Proprietatea a intrat la Bursa de Valori. Tranzactii de zeci de milioane de euro, agitatie, efervescenta, declaratii triumfatoare.
Jucatorii, brokerii, managerii Fondului si Bursei au trecut imediat la actiune, insasi Piata de Capital a inceput sa zburde navalnic, ca trezita dintr-o lunga letargie.
Dar nu toti cei implicati in fenomen au trait momentul cu acelasi entuziasm. Fondul Proprietatea a fost infiintat in 2005, nu pentru a revigora operatiunile bursiere, ci ca o forma de despagubire a fostilor proprietari, deposedati abuziv de regimul comunist.
De exemplu, bunicul cetateanului Ionescu a avut o casa, pe care comunistii i-au confiscat-o. „Vreau casa inapoi”, a cerut Ionescu dupa 1989, cand Romania avea deja democratie. „Nu putem sa ti-o dam”, a raspuns statul, „pentru ca a fost demolata si pe acel teren s-a construit un bloc. Vei primi, in schimb, actiuni FP”.
Casa fiind evaluata la 50.000 de lei, Ionescu a primit 50.000 de titluri, la valoarea nominala de 1 leu bucata. Cand s-a dus sa vanda actiunile la Bursa, a constatat ca acestea valoreaza 0,6 lei bucata, astfel ca in loc de 50.000 lei, ar putea sa ia 30.000 de lei.
Intre timp, peste Romania a trecut un boom imobiliar si o criza, valoarea imobilelor mai intai a crescut, apoi a scazut. Socoteala de azi nu se mai potriveste cu cea de acum sase ani.
In termeni de piata, cererea si oferta dicteaza regulile jocului: „take it or leave it”. Din punctul de vedere al unora dintre proprietari, mai apare o nuanta. Ei au asteptat peste 20 de ani sa isi recupereze bunurile confiscate (sau despagubiri). Cand au intrat in posesia actiunilor FP, isi facusera calcule pentru o anumita suma. Pana cand s-au pus toate la punct pentru ca titlurile sa poata fi vandute la Bursa, au trecut anii si suma aceea a scazut.
Acesti proprietari afirma ca Fondul Proprietatea e o mare cacealma. Au dreptate sau nu?
Ar fi interesant sa aflam cum comenteaza problema numele grele din piata de capital, in special sefii de la Bursa de Valori si Fondul Proprietatea, precum si cei care au creat si supravegheaza cadrul legislativ in care functioneaza Fondul.