„De cate ori isi simt breasla atacata, ziaristii sar ca arsi si se folosesc de puterea lor pentru a-si sustine interesele”. Aceasta fraza, repetata deseori, nu este un simplu cliseu, ci purul adevar. Astfel ca articolul de fata contine o mare doza de subiectivism, pe care autorul si-o asuma.
Dupa ce a anuntat un impozit forfetar de 6.500 de lei pentru 2010, determinandu-i pe specialistii in finante si nu numai sa il acuze ca incurajeaza evaziunea fiscala, Guvernul Boc mai pregateste o masura restrictiva, si anume anularea platii in mass-media sub forma de drepturi de autor.
Aceste masuri intampina critici nu pentru ca ar fi rau intentionate, ci pentru ca nu tin cont de realitate. Suna foarte frumos sa zicem ca „in 2010, fiecare firma din Romania va vira la bugetul de stat cel putin 6.500 de lei, ca impozit”. Dar mai trebuie vazut daca e si posibil.
Pentru ca acea suma sa functioneze intr-adevar ca un impozit rezonabil, ea ar trebui sa se situeze pe la 16% din profitul companiei, cat reprezinta cota unica. Asta presupune un profit anual de minim 40.625 lei (circa 9.800 euro la cursul actual). La cote mai mici, deja nu mai vorbim de impozit, ci de un instrument de distrugere a firmei. In cazul unui profit de 25.000 lei, suma de 6.500 lei inseamna peste 25%, iar de la 10.000 lei in jos, impozitul forfetar incepe sa ne lase practic fara profit.
Vorbind la modul realist, unele companii isi inscriu pe registrul de cheltuieli cat mai multe produse si servicii, pentru ca preturile de achizitie sa fie scazute din profit. Dar numai un mare naiv ar putea sa creada ca incepand cu anul viitor, fiecare mica intreprindere va pastra pentru stat 6.500 lei (peste 1.500 de euro), chiar si acolo unde patronul este singurul lucrator si abia daca isi mai asigura traiul zilnic.
La fel si in cazul angajarilor din mass-media. Toata lumea stie, ce sa ne mai ferim, ca ziaristul primeste salariul minim pe economie, „plus drepturi de autor”. Emil Boc crede ca daca va interzice aceasta modalitate de plata, proprietarii trusturilor de presa vor trece toate veniturile jurnalistilor pe cartea de munca, astfel ca vor curge bani garla catre buget, sub forma de impozite pe salarii si contributii la asigurari sociale.
Pentru noi, toti cei care am trait si am muncit in ultimii 20 de ani in Romania, in diverse domenii de activitate, urmatoarea problema este sa vedem cum vom continua sa supravietuim in aceasta tara, guvernata dupa metode care ne supun inventivitatea la grele incercari.