- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Temele saptamanii 24 -partea 1

10 Jun, 09:47 • valentin..nicolae

Cateva din temele interesante de discutie selectate din presa economica de pretutindeni.

Nu o sa elaborez foarte mult pe marginea lor.

La finele saptamanii, cele mai interesante vor fi subiectul unui comentariu extins.

Curatarea morala a capitalismului revine din nou in discursul public al presedintelui francez Nicolas Sarkozy.

Contextul este dat de dezbaterile pe tema platii managerilor de top.

Lipsa unei corelatii puternice intre performantele companiei si plata conducerii este un motiv de preocupare in opinia publica franceza, inca marcata de impactul anuntarii pachetelor compensatorii pentru fostul sef de la Carefoure.

La noi inca nu a devenit o practica curenta publicarea salariilor managerilor de top din companiile controlate de catre stat.

Impozitare progresiva vs. cota unica de impozitare revine in jurnalele de stiri.

Se pare ca PSD va renunta la o parte din ideologia proprie in favoarea unei posibile coalitii cu liberalii la toamna.

Ei incearca sa ne explice ca, desi si-au schimbat parerea in favoarea cotei unice, nimic nu s-a schimbat in programul acestui partid.

Nici aici nu suntem originali. In Europa dezbaterea in jurul avantajelor cotei unice continua. O ultima idee exprimata este nevoia de a impozita mai mult pe cei cu venituri foarte mari.

Sau mai degraba pachetele compensatorii care murdaresc capitalismul (vezi punctul de mai sus).

Forumul Economic de la Sankt Petersburg, marcheaza o prima iesire la rampa notabila a noului presedinte al Rusiei, Dimitri Medvedev.

El s-a lansat intr-un atac dur la adresa SUA, contestand rolul jucat in economia mondiala.

Tehnica de a arata cu degetul catre vecini ne este bine cunoscuta, mai ales daca analizam ultimele evolutii in cazul BP TNK ;

Ramanem la un subiect inrudit cu cel precedent. Cresterea rapida a pretului petrolului, saptamana trecuta inregistrandu-se cea ma mare crestere zilnica a pretului din ultimii 25 ani, poate avea efecte pozitive pe termen lung.

Cum asa ? Foarte simplu, multe din proiectele de mediu care pana recent nu erau eficiente din punct de vedere economic, au devenit atractive pentru investitori. O parte din profiturile realizate de industria petroliera ar putea fi directionate catre proiecte de mediu.

Ramanem tot la petrol. Primele doua victime ale pretului ridicat la petrol: pescarii si micii transportatori din uniunea europeana. Ecouri in romania? Nu am vazut sau nu inca.
Sa fie lipsa de reactii din Romania, un alt paradox al economiei romanesti?

Urmărește Daily Business pe Google News